Tots els ajuntaments del Lluçanès estan en contra de l’ampliació, i prepararan al·legacions conjuntes

Una de les pintades aparegudes a la carretera de Santa Creu a Sant Martí d’Albars, dies després de conèixer-se la proposta d’ampliació.// F:Lluc Coromines

La planta de compostatge Fumanya S.L. ha presentat un projecte d’ampliació de les instal·lacions a Sant Martí d’Albars. El Pla Especial Urbanístic augmentaria la superfície que ocupa l’activitat dels 6.983 m² actuals fins als 16.416,51 m². Val a dir que comptant la zona verda i de circulació, el terreny ocupat passaria de 19.536 m² a 34.950,95 m².

Amb aquesta ampliació la planta podria tractar 23.000 tones de residu orgànic més a l’any, passant de les 42.000 Tn/any actuals a les 65.340 Tn/any.
La Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central va aprovar el projecte inicial aquest agost. El projecte considera l’ampliació de la planta com una “infraestructura d’interès públic” pel fet que dóna valor als residus orgànics i justifica l’actuació malgrat no estar prevista en les Normes de Plantejament Urbanístic de la Catalunya Central. Segons el text, el projecte permetria “qualificar els terrenys com a sistema d’equipament comunitari” i “ordenar les instal·lacions actuals i les previsions futures”.

Tal com s’explica en el projecte, a la planta hi arriben residus orgànics
procedents principalment de la indústria alimentària i comerç alimentari, però també d’altres orígens com explotacions ramaderes, fangs de depuradores i restes vegetals. El complex procés de compostatge transforma aquests residus en un producte que es pot emmagatzemar i és “sanitàriament higienitzat”.

Les noves instal·lacions augmentarien l’espai d’emmagatzematge i preparació dels residus, cosa que permetria millorar la qualitat de l’adob resultant. Per això es vol construir un nou cobert magatzem de 1.180 m², la tercera pila de descomposició de residus de 2.880 m², un nou cobert a
l’àrea de maduració de 3.900 m² i la segona bassa de lixiviats (residu
líquid que s’origina a causa de la descomposició de residus sòlids) de 815 m². També es vol instal·lar un dipòsit semisoterrat i un local d’instal·lació fotovoltaica.


L’AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ D’ALBARS ESTÀ EN CONTRA DE L’AMPLIACIÓ
La informació del projecte d’ampliació de Fumanya arriba després que Jordi Soler, veí de Beulaigua i cap de l’oposició de l’ajuntament de Sant Martí d’Albars, l’enviés als alcaldes dels municipis veïns. Soler es mostra totalment en contra de l’actuació i explica que no sabia res d’aquest projecte fins dimarts a la nit, ni com a regidor ni com a veí pròxim a la planta.

Segons diu tan bon punt ho va saber es va posar en contacte amb l’alcalde, que li va dir que això depenia d’Urbanisme. Tot i això, Soler afegeix que és l’ajuntament qui finalment decidirà si donar o no el permís d’obres per executar el projecte.

Creu que una ampliació com aquesta pot agreujar encara més el tema de les pudors, i en aquest sentit creu que des de l’Ajuntament de Sant Martí s’hauria de presentar un informe al·legant la problemàtica de pudors de la planta cap a les poblacions veïnes.

L’alcalde de Sant Martí d’Albars també es mostra clarament en contra de l’ampliació de la planta. Per ell la superfície que ocupa ja és “important” i no considera que sigui “un bé comú general pel poble”, tal com es justifica en el projecte.


SANTA CREU DE JUTGLARS I OLOST S’ACTIVEN CONTRA EL PROJECTE
Des del poble de Santa Creu de Jutglars, que històricament ha mostrat la seva oposició a la planta de Compostatge de Fumanya, ja que en pateix les conseqüències per les pudors, la comissió SOS Lluçanès i altres veïns i veïnes s’han començat a organitzar per recollir signatures i presentar
al·legacions, que s’admeten fins aquest divendres 6 de novembre.

Per Guillem Camprubí, veí de Santa Creu, “com sempre han posat a davant els interessos econòmics sense tenir en consideració la població dels municipis que l’envolten”. Explica que actualment no se senten tantes pudors com en els primers anys d’activitat: “després de la mobilització veïnal van fer reformes i va millorar, però encara hi ha dies que se sent, i quan se sent, se sent força”. “Una cosa és que s’ampliï l’espai per millorar
el compostatge, però s’amplia per portar més merda”, afegeix.

L’alcalde del municipi, Josep Maria Freixanet assegura que els “falta temps” però que aportaran “les anàlisis i les al·legacions d’urgència necessàries”.
Es mostra sorprès per aquesta ampliació. Per ell és un “error procedimental i de sensibilitat enorme”, ja que s’ha aprovat sense tenir en compte els municipis afectats i, “de nou” assegura, sense cap mena de comunicació.

Critica la falta de transparència i proactivitat del municipi de Sant Martí i posa en dubte la seva actuació i que no s’hagin pronunciat. Freixanet mostra el seu total desacord amb la decisió i assegura que, des del govern municipal, estarà “sempre al costat dels veïns i veïnes de Santa Creu” que pateixen les “conseqüències ambientals i de salut d’aquesta planta”, i es
mostra “impotent” per com s’ha pogut ampliar aquesta planta, ja que, històricament, assegura, ha estat “qüestionable”.


LLUÇÀ PRESENTARÀ AL·LEGACIONS EN CONTRA I PERAFITA CREU QUE QUALSEVOL ACTUACIÓ S’HAURIA D’ENFOCAR A REDUIR LES PUDORS
Els altres municipis veïns reconeixen que s’han assabentat del projecte d’ampliació en les últimes hores, com han manifestat a LaRella poc abans del tancament de l’edició. Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà, explica que des del seu consistori no ho veuen “gens bé” i afegeix que presentaran al·legacions. Per la seva banda l’alcalde de Perafita, Ramon Casals explica que no han tingut temps de valorar el tema, però afegeix que “qualsevol possible ampliació hauria de complir totes les normatives i estar enfocada a reduir l’impacte ambiental i les pudors”.

Malgrat la temença de veïns i ajuntaments, en les més de tres-centes pàgines del projecte d’ampliació no es menciona com resoldre la problemàtica de les pudors. Sí que s’hi explica que les noves instal·lacions es construiran en la banda més allunyada de Beulaigua, per tal de reduir l’afectació, però en cap cas esmenta com afectarà el poble de Santa Creu de
Jutglar, ni tampoc fa esment de la resolució definitiva del problema.

El cas és que vint anys després de l’inici de l’activitat, els veïns de les zones properes a la planta de compostatge segueixen patint pudors. La nova ampliació, que ja està aprovada pel Departament de Territori de la Generalitat, és com un cop de puny a la cara del veïnat afectat, a qui, una vegada més, no s’ha tingut en compte.//