Les festes canvien, i milloren

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size_last_edited=”on|desktop” custom_margin=”10px|20px||20px” custom_margin_tablet=”|||20px” custom_margin_last_edited=”on|desktop” text_font_size=”16″ text_font_size_phone=”13″ text_line_height=”1.8em”]

El primer cop que vaig veure un full d’informació sobre agressions masclistes en una festa va ser a Bilbao, si no ho recordo malament va ser l’agost del 2013. En dec tenir un exemplar guardat en algun lloc perquè em va cridar molt l’atenció. Explicava què era una agressió sexista i el protocol a seguir si es donava el cas. El què més em va sorprendre és que explicava precisament això, què és una agressió masclista. ‘Com pot ser que no ho sapiguem’, vaig pensar.

Aquest estiu ho he vist per primera vegada al Lluçanès. El col·lectiu feminista de la comarca, ‘La Fetillera’, s’ha posat en contacte amb els diversos ajuntaments per proposar-los un protocol contra les agressions sexistes durant les festes majors, i al mateix temps, la senyalització de l’espai amb lemes com ‘espai lliure d’agressions sexistes’. Segurament molts pensaran que no n’hi ha d’agressions masclistes a les festes majors de casa nostra, però només cal fer una ullada al llistat de ‘La Fetillera’ i veure que totes n’hem patit. Ho hem fet en silenci i pensant que sortir de nit incloïa mirades massa sexuals, aguantar beguts que et parlen massa a prop o ignorar un tocament casual no desitjat. I tot plegat sota la culpa de que ‘potser sí que anava massa escotada’ i que potser sí que ‘sóc jo la que havia begut massa’.

Em sembla més que encertat que a les festes majors hi hagi un protocol per atendre les persones que hagin pogut patir una agressió sexual. Però em sembla encara millor tot el què estem aprenent i que ens ajuda a canviar i millorar les festes, a sentir-nos més lliures malgrat la foscor de la nit. No només aprenem nosaltres a no sentir-nos culpables, a detectar fàcilment les agressions i a combatre-les amb un ‘no és no’ o amb un ‘només sí és sí’, si no que també n’aprenen ells.

A ells també se’ls ha d’explicar què és una agressió. És fer bromes masclistes fora de context, és acostar-se massa, és prendre’s la llicència de fer un tocament sense consentiment perquè, és clar, ‘em provoques massa amb aquesta faldilla’, i també ho és preguntar sobre intimitats sexuals.  I ho és, evidentment, una violació. Pensa-hi, potser sí que les teves accions són reprovables.

Les festes majors es perpetuen, canvien i s’adapten als nous temps. I en alguns aspectes, com amb la proposta de ‘La Fetillera’, milloren. En aquest espai tan proper, la festa major, aprenem a relacionar-nos els uns amb els altres, fem-ho sense masclisme.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”http://larella.cat/wp-content/uploads/2017/01/opinio_verdaguer.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Entrada similar