Perafita estrena el corredor de l’1 d’octubre

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_line_height=”1.8em” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

1juliol3
Anna Marsol, David Fernández, Josep Sala, Jaume Puig, Brugués Vilaró, Meritxell Verdaguer i Jordi Pesarrodona a l’acte de l’estrena del corredor de l’1 d’octubre / F: Jordi Freixa

 

“Volent ser república hem après a ser poble”. Aquest és el missatge que ha inspirat la placa commemorativa del nou passatge de l’1 d’octubre de Perafita, una obra forjada per l’artista Adrià Noguera. L’autor de la frase, l’ex diputat de la CUP David Fernández, va ser a l’acte, que va començar a la 1 del migdia a la plaça St Antoni. “Ni oblit ni perdó, seguim dempeus”, era el lema del cartell de l’acte, i Anna Marsol, la conductora de l’esdeveniment, va acabar la primera intervenció recordant-lo.

Seguidament va donar pas a Fernández, que va explicar les claus d’aquella jornada històrica. Com va dir, l’èxit del referèndum, i de la voluntat del poble, es pot mesurar en sis clares victòries: la logística, la social, la política, la mediàtica, la cibernètica i l’ètica. Fernández va recordar un a un tots els poltícs presos o exiliats, i va reblar que “hem après a resistir i a lluitar”.

L’acte va comptar amb la presència de David Fernández i Jordi Pesarrodona

La placa del corredor, obra d'Adrià Noguera /F: IESTEVEZ
La placa del corredor, obra d’Adrià Noguera /F: IESTEVEZ

Dos perafitencs i dues perafitenques van aportar el seu testimoni del dia històric. Josep Sala, regidor de l’Ajuntament de Perafita i un dels coordinadors del referèndum al poble, va parlar de la intensitat de la jornada, i va afegir que aquell dia “ens vam afirmar com a poble i vam dir que no acceptem la imposició”. Jaume Puig, que aquell dia era a Galícia, va explicar el patiment i l’orgull que va sentir en veure els esdeveniments des de la distància, i Meritxell Verdaguer, que va deixar Perafita a mitja jornada de votació per anar a treballar, va narrar com, en trobar-se amb les companyes de feina, es van abraçar en expressió del patiment, però també de força i emoció. Podeu llegir el testimoni complet de la quarta perafitenca, Brugués Vilaró, en el següent enllaç: https://larella.cat/1-o-perafita-nou-mesos-despres/

1juliol1
Adrià Noguera, creador de la placa commemorativa /F: Jordi Freixa

Per últim va intervenir el regidor de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, famós per haver protestat de forma pacífica amb un nas de pallasso al costat d’un guàrdia civil. Pesarrodona, que està pendent de judici per aquest simple fet, va explicar que tot plegat és una maniobra per fer-nos por, i que per aquest motiu cal resistir.

En acabar, i després del ball dels segadors de la Plana, tots els assistents van anar fins al nou Corredor 1 d’octubre, on es va descobrir la placa i tots junts van cantar l’himne dels Segadors.

Un dinar amb unes 130 persones va cloure l’emotiu acte, organitzat pel CDR Perafita. 9 mesos justos després de l’1-O, Perafita va recordar el valor del referèndum i el poder del poble.

 

1juliol2
Jordi Pesarrodona intervenint a l’acte / F: Jordi Freixa

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Entrada similar