El Consorci presenta el projecte Igualtat al Lluçanès

IMG_6590

Aquest passat divendres 23 de març el Consorci va presentar a Santa Creu de Jutglar el projecte Igualtat al Lluçanès. L’event el va presidir Montserrat Juvanteny, cap de l’àrea d’Atenció a les Persones del Consorci del Lluçanès i Consellera delegada de Joventut, Cultura i Dona del Consell Comarcal d’Osona; la Diputada adjunta de l’àrea de Territori i Sostenibilitat, Rosa Funtané; i Mònica Jofre, tècnica d’Educació al Consorci del Lluçanès.

Igualtat al Lluçanès, desenvolupat per Mònica Jofre, ha vist la llum durant aquest curs 2017-2018. Les seves principals línies d’actuació són la coeducació, la prevenció de violències masclistes i l’educació efectiva de la sexualitat i de l’afectivitat. D’aquesta manera, es contribueix a combatre i finalment neutralitzar estereotips, i fomentar les conductes igualitàries, dotant d’eines tant al professorat com a les famílies.

Malgrat que des del Consorci ja feia anys que era una de les línies claus d’actuació, finalment ha calgut el suport d’altres institucions per dur-lo a terme. És un projecte innovador, un treball conjunt realitzat entre el Centre de Recursos Pedagògics de Perafita, Serveis Socials del Lluçanès, l’àrea de joventut de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, els centres educatius i les respectives AMPA escolars.

La proposta pedagògica es fonamenta en:

ㅡ Un itinerari especialitzat des de la primària fins al batxillerat.

ㅡ Una metodologia participativa i vivencial.

ㅡ Una diagnosi exhaustiva abans d’haver d’actuar (detecció de les possibles necessitats i mancances).

ㅡ Un impuls a les famílies perquè fomentin la igualtat i l’equitat a casa.

Gyotaku_baix
Obres realitzades durant el taller de Gyoataku

Les accions que s’han seguit des de l’inici de curs han sigut:

ㅡ A la primària, a l’Escola Lluçanès i a la FEDAC de Prats, a més de l’Escola Monjoia de Sant Bartomeu del Grau, un monogràfic de 2 hores que portava per nom No m’esteriotipis… Jo jugo al que vull! En total 60 nens van gaudir de dinàmiques teatrals i filmogràfiques.

ㅡ A la secundària, 270 alumnes des de 1r d’ESO fins a batxillerat de l’IES Castell del Quer, van fer tallers sobre l’assetjament escolar (pels més petits de la secundària), sexualitat i efectivitat, amor romàntic, consentiment i orientació sexual.

ㅡ A l’àmbit familiar, 2 xerrades al llarg de l’any dirigides a pares.

ㅡ Puntualment, i coincidint amb el Dia Internacional contra la Violència de Gènere i el Dia Internacional de la Dona, es van fer dos tallers a càrrec de l’EMAL que volien potenciar l’empoderament femení a través de l’art, Gyotaku+tast de peix i Art en Femení.

 

L’equip de professionals que dirigeix aquestes xerrades pertany a l’Associació Candela, una entitat sense ànim de lucre fundada al 2004, i que té per objectiu contribuir a la transformació social.

El projecte Igualtat al Lluçanès s’emmarca dins del dispositiu DOFI, un servei integral destinat a dones que pertanyen a col·lectius més vulnerables.

De cara l’any vinent, està previst que es cobreixin les necessitats de formació en aquest àmbit que s’han detectat en el professorat del Lluçanès i s’espera que més escoles i més famílies a títol personal s’adhereixin a la iniciativa per tal d’aconseguir aquesta continuïtat metodològica i així, els nens i les nenes se’n puguin beneficiar i siguin ells els que aconsegueixin canviar el paradigma establert.

Entrada similar