El CDR Lluçanès promou alternatives de consum energètic
[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Per_ Jordi Freixa i Oliveras
El consum també és un acte polític. Té un efecte més immediat que el vot a una opció política, i a més a més, condiciona l’economia. Aquesta idea, reivindicada per molts col·lectius i experts de diferents àmbits, és un dels punts de partida de la “Setmana de la desconnexió” que ha impulsat el Comitè de Defensa de la República del Lluçanès.
El sector de l’energia i les telecomunicacions és estratègic, i a Espanya està dominat per un oligopoli d’empreses que es mantenen des del final de la dictadura, i que serveixen com a pilars del sistema actual, amb un pes important a l’IBEX 35.
Pel que fa a l’energia, només tres empreses controlen més del 90% del mercat: Endesa i Gas Natural, amb seu a Madrid, i Iberdrola, amb seu a Bilbao. Totes elles tenen una clara connivència amb els partits polítics dominants. Hi ha nombrosos excàrrecs polítics als seus consells d’administració, fet que evidencia l’estreta relació entre política i consum. Són molts els que han passat per “les portes giratòries”: José Maria Aznar, Luis de Guindos, Ángel Acebes o Félipe Gónzalez figuren entre els noms més il·lustres. Això només en el sector de l’energia, però aquesta tendència també s’observa en bancs, empreses de telefonia, gas o petroli, com el Banc Sabadell, Teléfonica, Gas Natural o Repsol.
En aquest sentit, i per construir una República més justa, des del CDR Lluçanès proposen diverses alternatives a aquest oligopoli energètic, que també serveix per alimentar un sistema polític que s’ha girat d’esquena a la voluntat dels catalans i catalanes. Del 18 al 20 de desembre ofereixen un cop de mà a tots els interessats que vulguin canviar de companyia energètica. A Catalunya hi ha 4 empreses que ofereixen aquest servei: Som Energia, Catgas, Factor Energia i HolaLuz. D’entre elles, Som Energia i HolaLuz utilitzen un 100% d’energia renovable, i Som Energia, a més, és una cooperativa.
També hi ha alternatives pel que fa als altres sectors. En telecomunicacions hi ha empreses com Parlem, Fibracat, Goufone o Som Connexió, que a més a més és una cooperativa.
El tret de sortida a aquesta “Setmana de desconnexió” serà un acte a Prats de Lluçanès aquest dissabte 16 de desembre. Començarà a les 12 del migdia al Passeig amb les xerrades de Som Energia i Som Mobilitat. Seguidament es farà una botifarrada per la dignitat, i hi haurà actuacions de diversos artistes del Lluçanès, i es passarà el documental de La Directa sobre l’1 d’octubre.
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]