Olost qüestiona la construcció de la nova gasolinera a l’eix del Lluçanès

gasolinera

L’ajuntament d’Olost no veu amb bons ulls la nova gasolinera que s’està construint a la carretera C-62, just a tocar del seu terme municipal. De moment, ja s’ha adreçat als propietaris i a l’ajuntament de Sant Martí d’Albars per comunicar-los que denega la llicència d’obres pels accessos de l’equipament i per requerir, a més a més, que s’anul·li la llicència donada per Sant Martí i els promotors s’abstinguin de dur cap actuació en el terme d’Olost.
Després d’encarregar un informe tècnic i jurídic als serveis municipals, el consistori olostenc interpreta que no pot donar una llicència d’obres en una zona de sòl no urbanitzable i de protecció especial, i creu el permís signat per l’ajuntament de Sant Martí no s’ha concedit correctament. Com que en el seu moment la Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central va decidir que aquesta era una obra d’interès general, l’ajuntament d’Olost considera que ara s’hauria hagut de seguir amb aquest tràmit, en comptes de sol·licitar llicències d’obres municipals.
A l’altra banda, l’ajuntament de Sant Martí ho veu ben diferent: ha informat a Olost que no anul·larà la llicència d’obres i que les màquines podran continuar treballant en el seu terme municipal. És per això que Olost pensa “portar al límit” les seves competències en la defensa del que considera “l’interès del bé comú”. Així, creuen que no s’hauria de considerar d’interès general aquesta obra al mateix temps que la Generalitat s’ha compromès a treballar per reduir la dependència dels combustibles fòssils.
L’alcalde, Josep Maria Freixenet, es pregunta si té sentit instal·lar una gasolinera a tocar de les d’Olost i Prats i que s’hi construeixi una àrea comercial alhora que s’està treballant per potenciar el comerç local. Freixenet també és crític amb la ubicació de l’equipament, a tocar de la riera Gavarresa, un “patrimoni natural que abasteix d’aigua el nostre municipi”, recorda, i es queixa que s’hagi volgut fer una gasolinera tan a prop del seu límit municipal “sense fer ni la més mínima consulta”.

Mapa elaborat amb les dades del POUM de Sant Martí d'Albars.// LaRella
Mapa elaborat amb les dades del POUM de Sant Martí d’Albars.// LaRella

LLUÇÀ SE SUMA A LA PETICIÓ D’ATURAR LES OBRES
Enmig de la discussió entre Sant Martí i Olost hi ha altres veus que s’han aixecat des del primer dia contra la construcció de la gasolinera. És el cas de l’alcaldessa de Lluçà, Eva Boixadé, que ara ha anat un pas més enllà dirigint-se al responsable d’urbanisme de la Catalunya Central, Ricard Torras. De moment, la resposta ha estat que qui pot aturar les obres és el mateix municipi de Sant Martí, i que en tot cas caldria adreçar-se al Servei de protecció de la Legalitat del departament de Territori. Boixadé matisa que els motius d’Olost i de Lluçà per demanar que s’aturin les obres “potser són diferents”, però confirma que incorporarà la documentació aportada per Olost per aconseguir que les obres es paralitzin.

L’ALCALDE DE SANT MARTÍ DEFENSA LA LEGALITAT DEL PERMÍS PER LA GASOLINERA
L’alcalde de Sant Martí d’Albars considera “incomprensible” que Olost qüestioni la llicència d’obres que s’ha aprovat per construir una nova gasolinera al costat de la C-62. Ramon Padrós defensa que l’ajuntament “evidentment que és competent” en aquest assumpte, després que l’ajuntament d’Olost hagi denegat el permís d’obres per construir els accessos i hagi requerit l’anul·lació de la llicència donada per Sant Martí en considerar que no s’han seguit els tràmits que corresponen en aquest cas.
El litigi entre ajuntaments es manté obert des que els propietaris del terreny, al límit entre els dos municipis, van demanar els permisos i van començar les obres a principis del mes de març. “No entenem que un municipi, el que sigui, es fiqui amb les llicències d’obres d’un altre”, reitera Padrós, que recorda que la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central va informar favorablement sobre el projecte l’any 2016 i demana que “cada poble es cuidi del seu terme”. Mentrestant, l’obra ha seguit avançant tot i les discrepàncies entre els ajuntaments.

Entrada similar