Commemoració i protesta a les xeres de Santa Àgata
Les xeres de Santa Àgata, la iniciativa artística impulsada per l’entitat la Casa de l’Heura, tornaran a ser cap de cartell d’aquestes festes que commemoren la crema del poble el 5 de febrer de 1714.
El Festival de foc i llum acollirà, enguany, més de 40 instaŀlacions d’art de caràcter reivindicatiu i de consciència social, encarades, algunes d’elles, a temes d’actualitat com la crisi dels refugiats o l’exili. “L’objectiu d’enguany és fidelitzar el Festival” assegura Paco Garcia, un dels fundadors de la Casa de l’Heura.
L’acte les Xeres, que serà al dissabte 8, anirà acompanyat d’altres actes previs. Un d’ells la presentació de l’exposició “Art de Guillotina”. Una exposició artística d’art anti-monàrquic presentat a Madrid i que incorporarà algunes obres d’artistes catalans. El mateix divendres, es presentarà el còmic Terra Cremada, de Pau Pèrrim, que retrata com el poble català s’organitzaria si estigués governat per un espanyolisme fanàtic, tal i com s’explica en la sinopsis de l’obra. Les primeres xerres seran al matí amb visites guiades al campanar de Prats a càrrec de la historiadora local Roser Reixach i una mostra de repics de campanes, a càrrec dels campaners de les Borges Blanques..
La iniciativa de la Casa de l’heura neix per recordar, juntament amb el tradicional repic, la crema del poble de Prats a mans de les tropes borbòniques al 1714 i fer, d’un foc destructor, llum i vida per remoure consciències.
43 xeres ompliran els carrers de Prats
Durant tota la tarda i vespre, diversos col·lectius, entitats i artistes del Lluçanès, comarques veïnes i de tot Catalunya i altres punts de l’Estat mostraran les seves creacions de foc i llum pels carrers de Prats aquest 8 de febrer. El foc ancestral de les faies de la tradició nadalenca del Fia-Faia de Bagà i de Sant Julià de Cerdanyola obriran foc a la plaça Vella a les 6 de la tarda. Hi seran presents escoles com les de Prats o l’EMAL, grups de veïns i veïnes, com els de la plaça Nova, les cosidores, entitats com Òmnium Cultural i la mateixa Casa de l’Heura, i també empreses com Prats Salut o la Maleta del Lleure.
No hi faltaran artistes del Lluçanès com la perafitenca Caruca Ballesteros amb “Palabra de lavandera” als jardins de Cal Bach, l’olostenca Dolost Davinyó amb “Ànima del temps” a la Capella de la Bona Sort o els sasserrencs Olga Molina i Ignasi Vilarasau amb “Cercle de Foc” al terreny de Cal Pelut. Al pàrquing de Cal Xiquet també s’hi podrà veure “El color de la (no) violència”, del sasserrenc Pep Pujol, autor també dels vídeos promocionals de les Xeres, i l’Ateneu Popular (la Torre Malla) s’il·luminarà des de l’interior amb una aproximació a l’antiga imatge de la Torre Malla, en una obra d’Adrià Noguera i membres de l’Ateneu.
Diversos artistes de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona també hi presentaran les seves instal·lacions. El tret de sortida, la xera inicial sera “Sua (Foc en basc)” i anirà a càrrec del txalaparta Javier Olaizola i Carlos Carbajo. També són destacables la presència de Dabú Oktolume, amb una instal·lació interactiva a la Farinera, o l’actuació dels berguedans Tràfec Teatre, que oferiran tres sessions de l’obra “Petons”.
Les xeres acabaran amb les actuacions dels diables d’Alpens i els Cremats d’Olost a la plaça Vella, a 2/4 d’11 de la nit, i el fi de festa serà a l’Ateneu Popular a les 11 de la nit, amb música en directe i begudes calentes.
Podeu trobar tota la informació i horaris de les xeres a: https://www.xeres.cat/