Sant Bartomeu debat si modificar el POUM per acollir Benito Urban

· La normativa preveu que les naus del Puigneró siguin habitatges
· L’Ajuntament ho confia a una Comissió Ciutadana creada el 2015

En verd el PMU-1, on hi ha naus de la fàbrica, i la plaça Nova. En fúcsia el PMU-2, on hi ha naus de la fàbrica. Totes dues zones estan destinades a sòl urbà segons el POUM./
En verd el PMU-1, on hi ha naus de la fàbrica, i la plaça Nova. En fúcsia el PMU-2, on hi ha naus de la fàbrica. Totes dues zones estan destinades a sòl urbà segons el POUM./

Per Carolina Font i Ferran Vila

A mitjans de gener Benito Urban va informar que vol tornar a instal·lar-se a les antigues naus de Puigneró que ja ocupava fins el 2015 a Sant Bartomeu del Grau. L’anunci de Benito, que es dedica a la fabricació de mobiliari urbà, arriba poc més d’un any després del canvi de propietaris de l’empresa, i ha agafat per sorpresa a veïnes i Ajuntament.
Les naus de l’antiga Puigneró són propietat de Trumple Invest SL –relacionada amb el grup Benito-, però tot i això el retorn a l’activitat industrial no serà fàcil. Des del juliol del 2010 el primer POUM municipal proposa que en part del sòl industrial del centre del poble (les zones del PMU-1 Centre i PMU-2 Carrer Llevant, que són part de les naus de la fàbrica) s’hi construeixin nous habitatges, desplaçant així l’activitat industrial del centre cap als afores.
En aquell moment es va firmar un conveni entre la propietària de les naus, Trumple Invest SL, i l’Ajuntament, en què l’empresa s’avenia a la conformitat del POUM i es comprometia, en el termini de 10 anys, a dur a terme les obres necessàries. Més tard, tal com consta en l’acte del ple extraordinari del 4 de novembre del 2015, Trumple Invest SL va demanar redactar “un nou conveni urbanístic i una modificació puntual del POUM”. En el mateix ple es constatava la voluntat de Benito Urban de traslladar-se a Sallent.
Per aquests dos motius l’ajuntament liderat per Emili Benito va decidir crear una comissió de participació i estudi del POUM, concretament dels sectors PMU-1 Centre i PMU-2 Carrer Llevant, integrada per tècnics, regidors i representants de les associacions i entitats. I és aquesta mateixa comissió la que ara, cinc anys més tard, l’alcalde David Puyol vol tornar a convocar per debatre com afrontar la proposta de retorn.

REOBRIR L’ACTIVITAT INDUSTRIAL
Benito Urban ja ha expressat la seva voluntat: vol donar vida de nou a les naus que havia ocupat durant gairebé 10 anys amb bons resultats per a l’empresa. Vol tornar per fer més sostenible l’empresa, tan econòmicament com mediambientalment. Però és conscient del POUM i que aquest estableix que una part de la fàbrica s’ha de destinar a la construcció d’habitatges, cosa que ara des de l’empresa veuen inviable i demanen que es modifiqui.
Per l’Ajuntament, a qui l’anunci va agafar per sorpresa, el tema és important i complex. Segons Puyol, “que torni Benito pot determinar el model de poble que vol la gent de Sant Bartomeu”. És per això que remarca que cal adequar les naus a un seguit de normes supramunicipals per adaptar-les a la normativa vigent. Puyol afegeix que pel que vol fer Benito Urban cal fer una modificació substancial del POUM, per la qual no només hi ha d’haver l’acord de la majoria del Ple, sinó també el vistiplau d’Urbanisme. Remarca que és una decisió que no l’ha de prendre ell com a alcalde, sinó que és una decisió que afecta a tothom i és per això que de nou convocaran la comissió de participació i estudi a principis del mes de març, per copsar la voluntat dels veïns i veïnes de Sant Bartomeu del Grau.

CANVIS DE PROPIETAT
L’any 2006, tres anys després del tancament definitiu de Hilados y Tejidos Puigneró, l’empresa Fundició Ductil Benito, arribava per primer cop a Sant Bartomeu, on va traslladar part de la seva activitat que fins aleshores tenia a Manlleu. En un primer moment va llogar 30.000m2 de les naus de la fàbrica, aproximadament una tercera part del total. En aquestes hi va estar fins a l’any 2015, quan va traslladar tota la producció a Sallent.
Les naus que ocupava i vol ocupar de nou Benito Urban eren de la Tresoreria de la Seguretat Social (fruit del deute que l’empresa Puingeró tenia amb aquest ens) fins que l’any 2007 Trumple Invest S.L. va comprar en una subhasta la finca de 57.000 m2. Actualment segueixen sent de la seva propietat.
Pel que fa a l’empresa, Fundició Ductil Benito (ara Benito Urban), l’any 2011 l’empresari manlleuenc Joaquim Carandell va deixar de ser-ne soci majoritari, fins a desvincular-se’n del tot el 2014, quan va vendre per només 1 € les seves participacions a la multinacional belga Ergon Capital Partners, una de les empreses del grup d’inversions industrials Groupe Bruxelles Lambert.
La crisi en el sector públic, i els mals resultats en vendes de Benito els posen en una situació complicada, fins al punt que estan a punt d’entrar en concurs de creditors. És en aquest moment, a finals del 2018, quan els Carandell tornen a entrar a l’empresa. Benito Urban és ara propietat d’Ona Capital Privat, una societat de risc participada pels grups Bon Preu i Alba&Andrea, de la família Carandell.//

Entrada similar