ADEFFA ha extret més de 100.000 crancs invasors en 8 anys de captures

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_line_height=”1.8em” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Els voluntaris de la captura a Camadoca. / F: Anna Pareja
Els voluntaris de la captura a Camadoca. / F: Anna Pareja

 

Les jornades de voluntariat ambiental de captura de crancs invasors són organitzades per ADEFFA, i es porten a terme des de fa 8 anys, en 17 jornades realitzades en total, totes elles amb l’autorització del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. La finalitat principal és la sensibilització ambiental amb el problema de la introducció d’espècies invasores.

L’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona té com a objectiu principal la preservació de la fauna autòctona. Porta un projecte de conservació del cranc autòcton des del 2005, que inclou l’estudi de poblacions, cria en captivitat, repoblacions, eliminació d’espècies invasores, educació ambiental i custòdia de territori.

La Núria Valls d’ADEFFA, recorda que està prohibit pescar aquests crancs invasors, i l’eliminació ha de ser amb autorització específica; tampoc es poden traslladar d’un riu a un altre, ni dins del mateix riu. Així mateix, amb la desinfecció de material es pot evitar la transmissió de malalties a molts animals de l’hàbitat fluvial, sobretot amfibis, peixos i crancs.

Aquest estiu s’han portat a terme dues jornades: la primera, el 28 de juliol (prevista pel 21 però ajornada per la previsió de pluges), en què varen participar 134 persones i 1.041 crancs capturats; la segona, el 4 d’agost, amb 266 persones i 2.378 crancs. En total, 3.419 crancs, dels quals la majoria eren senyals.

Al llarg d’aquests 8 anys de jornades i programa d’eliminació d’espècies invasores d’ADEFFA s’han tret més de 100.000 crancs invasors del riu. La Núria Valls assenyala que observen que la mida mitjana del cranc senyal (el més depredador i nociu pel medi ambient) ha disminuït, fruit de la pressió de captura que es fa sobre la població de Merlès.

Enguany les jornades s’han realitzat gràcies a un ajut demanat per l’Ajuntament de Santa Maria de Merlès, concedit per la Diputació de Barcelona i a l’ajut de l’Obra Social “la Caixa”.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Entrada similar