Celebrades Festes Majors, amb l’1 d’octubre en el record
[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_line_height=”1.8em” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Reivindicació, unió i caliu a la Festa Major d’Olost
Olost dóna per acabada una exitosa Festa Major que, més enllà d’unir el poble, s’ha obert a la comarca i ha comptat amb un gran nombre d’assistents.
Actes com el Va de Tort o el concert de Tomeu Penya, que es preveien com uns dels plats forts de la festivitat, van complir amb la seva etiqueta. Amb el Va de Tort es va tancar un dia completíssim amb un ampli cartell d’artistes; en el seu cinquè any ja s’ha consolidat com un dels més rellevants de tota la festa. Per altra banda, en acabat el sopar popular del Favafest (que va comptar amb uns 350 assistents), Tomeu Penya va omplir de gom a gom la Plaça Major i probablement va ser l’acte que va agrupar més afluència de públic, ja que, no només els assistents del sopar es van quedar a la plaça sinó que molta gent de pobles veïns va acostar-se a Olost per gaudir de l’actuació del mallorquí.
El dia 15 va servir per celebrar, a ritme de la Principal de la Bisbal, l’èxit de la Festa Major que des de bon principi, ja va engegar amb força amb el correfoc a càrrec dels Cremats. També és destacable la celebració de nous actes originals, com l’espectacle d’improvisació Improshow, que tancava aquests dies plens de festa i xerinola.
La pluja i el mal temps van afectar la celebració d’alguns actes, però van respectar aquells dies assenyalats per olostencs i olostenques. La Festa Major va ser organitzada per la comissió de festes La Cràpula, que any rere any aconsegueix crear una Festa Major més propera i, al mateix temps, obrir-la a tota la comarca, per crear un caliu únic i especial durant aquests dies d’estiu.
La Fetillera, col·lectiu feminista del Lluçanès, va crear un punt lila durant els concerts del Va de Tort per denunciar qualsevol actitud masclista, racista o lgtbifòbica.
Un caliu que també es va sentir en el pregó de l’olostenca Anna Salvans, que va repassar moltes de les entitats que han format part dels actes culturals i de les tradicions del poble i va encoratjar les noves generacions a seguir donant vida al poble i a reviure les associacions perdudes.
A la festa no hi van faltar els recordatoris per aquells i aquelles que, injustament, segueixen a la presó o a l’exili per defensar uns ideals i unes urnes. La comissió va enviar el programa d’actes i una carta a totes les persones exiliades i empresonades, i en aquest sentit, cal destacar la carta que va arribar des de la presó de Lledoners, del conseller Jordi Turull. D’altra banda, el primer dia de festa es va inaugurar l’escultura de forja feta per l’artista local, Jordi Nogués, que dóna nom al nou Parc de la República.
Sant Boi penja l’estelada al campanar per Festa Major
Sant Boi de Lluçanès ha gaudit d’una Festa Major per a totes les edats. Com cada any, es va començar amb el Correbars el divendres, i el dissabte començava el gruix d’actes de la Festa Major amb la presentació del llibre Salabror d’Agustí Clua, guanyador del I Concurs de novel·la breu 2018. En el mateix acte, Daniel Montañà va parlar de la memòria històrica sota el títol Mai més. Dos santboiencs morts als camps d’extermini nazis.
El retorn de l’Escampada, organitzat pel jovent del poble, va ser un dels actes més esperats; la pluja del mateix dissabte va obligar a traslladar el lloc de la festa, que es va celebrar al camp de futbol i no al pantà de Sant Boi, degut a les pluges i el fred dels últims dies. La festa va rememorar els orígens i es va allargar fins ben entrada la matinada. La nova organització està contenta de com va anar tot i de la bona participació que hi va haver.
Una altra novetat enmig de la festa major, va ser la penjada de la bandera estelada al cim del campanar. Com cada any, no van faltar els matins a les piscines municipals, amb festa d’escuma, inflables, cursa de natació, on va haver-hi una gran participació.
El 15 d’agost, dia de Festa Major, el bon temps va acompanyar tots els actes: la missa solemne, la ballada de sardanes al punt del migdia, el concert i ball de nit. El tradicional dinar a la font, degut el temps, és va traslladar al local social El Centre.
Les nits de bingo tampoc van faltar, encara que algun dia es van traslladar al Centre o al pavelló degut al mal temps. L’últim dissabte de festa major, tot i la fresca es va poder fer la sessió del Superbingo amb un pot acumulat de 860 € a la Plaça Nova, on abans s’havia fet el sopar popular de fi de festa major amb unes 350 persones aproximadament.
Sant Bartomeu del Grau viu una intensa Festa Major
Sant Bartomeu ha gaudit d’una festa major intensa i carregada d’actes del 21 al 26 d’agost, amb el cap de setmana com el punt àlgid de la festa. Tot i petits episodis de pluja durant alguns dies de la festa major, tots els actes es van poder celebrar amb normalitat i, com ja és tradició, tots ells van comptar amb una gran afluència de gent.
El primer dia de festa major va arrencar amb actes esportius, com van ser les americanes de pàdel juvenils, una de les novetats d’aquesta festa major, així com també la caminada nocturna i la posterior xocolatada, una de les cites que mai falla a Sant Bartomeu.
A partir de dijous els dies van anar carregats d’actes que van omplir d’ambient el poble. “El que més m’agrada de la festa major” va ser la temàtica del 31è Concurs de Dibuix i Pintura i, petits i grans, van fer dibuixos de tot tipus: els bastoners, la xocolatada o els gegants van ser alguns dels protagonistes. A la tarda va ser el torn de les actuacions dels artistes del poble i del pregó, a càrrec de Xevi Pujol, veí de Sant Bartomeu i poeta. Amb la plaça Dr. Griera plena, Pujol va aprofitar el pregó per explicar els seus records d’infantesa al poble, així com també records de la festa major i de vivències amb la seva família. El pregoner també va tenir un record pels presos polítics, especialment per Dolors Bassa, que va ser la pregonera de Sant Bartomeu l’any 2016.
Xevi Pujol va ser l’encarregat de pronunciar el pregó
El 24 d’agost, dia de Sant Bartomeu, es van celebrar els actes tradicionals, que van cloure amb el ball de festa major, a càrrec de l’orquestra Selvatana. Un dels altres actes destacats d’aquesta festa major va ser la X Pedalada solidària popular Picapedrer, que va comptar amb la participació de més de 100 ciclistes i que va recaptar un total de 500€, destinats a la COOOS (Cooperació Osona-Sàhara), que envia ajuda al camp de refugiats de Tindouf.
Com ja és habitual, les havaneres van posar el punt i final a una nova edició de la festa major de Sant Bartomeu, en la que any rere any s’hi impliquen totes les entitats del poble i omple els carrers d’activitats i festa.
Sant Agustí i l’Alou viuen uns dies moguts
L’Alou i Sant Agustí de Lluçanès han viscut els dies de Festa Major amb la trempera habitual: caminada, inflables per la mainada, gresca i tiberis. De moviment no n’ha faltat! Ara fins l’any que ve.
Merlès fa festa grossa!
La Festa d’enguany va transcórrer en un ambient tranquil i càlid. El dimarts 14 es va fer la revetlla a càrrec de Carles Xandri i el dia 15, dia de la patrona, la Missa, l’espectacle infantil i el gran ball de Festa Major amb el Jordi Bruch al capdavant.
Durant la mitja part del ball es va fer el sorteig d’una caixa de cava (el número premiat va ser el 1295), d’un pernil (1353) i de 2 menús al restaurant Cal Quico (0979). Tots 3 premis ja han estat lliurats als guanyadors. FELICITATS!
La comissió vol donar les gràcies a col·laboradors, assistents i veïnat per fer, un any més, una bona Festa!
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]