Un fong afecta una àrea de 600 hectàrees de pins al municipi d’Oristà

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_line_height=”1.8em” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Entre Puigsaulens i Salelles, a la Torre, una de les zones afectades / F: PFREIXA
Entre Puigsaulens i Salelles, a la Torre, una de les zones afectades / F: PFREIXA

 

Al voltant de 600 hectàrees d’una àrea de pins de la part occidental del municipi d’Oristà, i alguna petita zona de Sant Feliu, estan amenaçades per un fong i, en conseqüència, molts d’aquests arbres s’hauran de tallar. Malgrat que l’àrea afectada és de 600 hectàrees, això no significa que el grau d’afectació sigui el mateix en totes les zones, ja que les afectacions poden anar del 80 al 5%, i són diferents a cada arbre. “L’efecte seria similar a quan passa un incendi”, comenta Jordi Solà, tècnic forestal de l’Associació de Propietaris Forestals del Lluçanès.

El fong que afecta aquesta àrea de pins és el Diplodia pinea (Shpaeropsis sapinea), un fong que es troba als nostres boscos en abundància i que aprofita les condicions òptimes de temperatura i humitat per expandir-se. Les pedregades que es van produir a la zona a principis d’estiu van provocar ferides sobretot a les parts altes dels arbres que van servir perquè el fong entrés.

L’Associació de Propietaris Forestals del Lluçanès, juntament amb la Diputació de Barcelona han treballat aquest estiu per tal d’investigar les causes i els efectes de l’entrada del fong. Juntament amb l’Ajuntament d’Oristà, el 9 d’agost es va portar a terme una xerrada per poder informar dels possibles efectes que aquesta plaga pot comportar a les masses forestals, així com també els possibles tractaments per evitar que el fong prosperi.

Així doncs, els pins que estan totalment afectats, estan morts, i per tant s’hauran de tallar, però també n’hi ha d’altres que estan afectats en graus d’afectació variables. “Ara haurem d’establir els criteris de tallada per tal de determinar els arbres a tallar”, afirma Jordi Solà. Degut a la poca informació que es té del fong es pretén seguir amb la investigació per decidir les actuacions que es duran a terme.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Entrada similar