El Lluçanès podria recuperar la “normalitat” aquest juny

Nens i nenes jugant al pati de l'escola amb mascareta.// F: MARC VIÑAS
Nens i nenes jugant al pati de l’escola amb mascareta.// F: MARC VIÑAS

Aquest dilluns va començar la implantació de la fase 2 del desconfinament a la comarca amb la reobertura dels centres educatius i dels interiors de bars i restaurants com a principal novetat.
Les mesures de la fase 2 s’hauran de mantenir vigents com a mínim durant 15 dies, però segons els plans del govern espanyol el ritme de la desescalada podria portar la nostra comarca a viure pràcticament sense restriccions a partir del 15 de juny. Això ho faria possible el fet que el govern espanyol ha decidit delegar la gestió de la fase 3, permetent que les regions entrin en el que anomenen “nova normalitat” tan bon punt ho decideixin els governs autonòmics. Si l’evolució de la pandèmia segueix sent l’actual, doncs, és probable que el Lluçanès i el conjunt de la Catalunya Central passin a la fase 3 el dia 15, i aleshores estarà en mans del govern català decidir si cal mantenir, o no, les restriccions pròpies d’aquesta fase. Sigui com sigui, amb el pas a la “nova normalitat” encara es mantindrien mesures com ara la prohibició d’esdeveniments massius o els desplaçaments cap a regions que estiguin en fase de desescalada.

Què ha canviat els últims dies?
A la pràctica, el canvi més important a la comarca va ser amb l’entrada a la fase 1. Les darreres setmanes s’hi han afegit mesures com la reobertura de l’interior de bars i restaurants (amb un 40% d’aforament com a màxim) i també que ja es poden reunir grups de fins a 15 persones a casa, al bar o restaurant o a l’aire lliure. A més, les residències sense cap cas positiu -com és el cas de les lluçanenques- han començat a acceptar visites i, segons la nova normativa, durant aquestes trobades també es poden fer passejos amb els ancians. Altres serveis que s’han pogut posar en marxa amb restriccions són les acadèmies i les escoles, que ja poden rebre alumnes presencialment.
Pel que fa a les mesures que es mantenen, segueixen vigents els aforaments màxims en les botigues, esdeveniments i misses, i també la prohibició de desplaçar-se fora de la regió sanitària de la Catalunya Central si no és per una causa justificada com anar al metge o a treballar.//

Entrada similar