L’alcalde de Merlès, Josep Costa, ha construït dos habitatges sense permís a Sant Martí d’Albars
El servei de protecció de la legalitat urbanística del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha obert un expedient per la construcció iŀlegal de dos habitatges en un paller del Prat, masia de Sant Martí d’Albars. El seu propietari és l’alcalde de Merlès, Josep Costa, que hauria tirat endavant la construcció dels habitatges malgrat els avisos que va rebre de l’ajuntament durant les obres.
Com explica Ramon Erra, exalcalde de Sant Martí, fa uns 2 anys, Costa va demanar permís per arreglar la teulada de la pallissa, i va aprofitar-lo per canviar per complet la façana i estructura de la construcció. Des de llavors l’ajuntament ho va fer saber a l’oficina d’Urbanisme de la Generalitat, i ara el cas està pendent de resolució. Per la seva banda, Ramon Padrós, actual alcalde de Sant Martí d’Albars, critica l’actuació i afegeix que “l’ajuntament demana que es retorni la pallissa el màxim al seu estat original”. En destaca que és un “cobert històric”; apareix datat entre el segle XVIII i XIX al Catàleg de Patrimoni de la Diputació de Barcelona.
Durant aquest temps Josep Costa hauria llogat els habitatges, encara que tractant-se d’habitatges construïts sense permís, no s’haurien abonat els impostos ni les taxes d’escombraries. Per la seva banda, l’Ajuntament de Sant Martí no ha facilitat l’accés dels habitatges als serveis d’aigua i llum, de manera que aquests serveis s’haurien fet arribar a les cases des del Prat, la masia que hi ha a pocs metres. Així mateix, les persones que han viscut a les cases s’havien d’empadronar al Prat, on ja hi vivia una altra persona.
Preguntat sobre aquest tema Costa assegura que ara ja no hi viu ningú i que la construcció passarà a ser un “equipament” del Prat. Reconeix que està en tràmits amb Urbanisme, i que “ho estan solucionant”. Com explica, el cobert es va aterrar, i en arreglar-lo “va canviar-li l’ús, de cobert a habitatge”. Afegeix que aquest tipus d’actuacions “és bastant habitual que es facin a molts llocs”, i que hagués sigut més fàcil “entendre’ns directament amb l’Ajuntament”.//