L’atur se situa en un mínim històric al Lluçanès: 6,58%
Ha augmentat el nombre d’homes a l’atur, però el de dones ha baixat · Les dones encara representen més del 60% de població a l’atur
L’atur al Lluçanès continua baixant per tercer any consecutiu, després del repunt que es va viure el 2020, provocat per la crisi del coronavirus. Segons les dades de l’Observatori de Treball i Model Productiu de la Generalitat, al Lluçanès aquest desembre hi havia 253 persones registrades a l’atur, almenys, la xifra més baixa dels últims deu anys. Aquesta xifra representa 3 persones menys que el desembre de 2022 i situa la taxa al 6,58%.
Si ho analitzem per sexes, el nombre d’homes ha crescut, passant dels 85 als 99 en un any, i el de dones, ha baixat, passant de les 171 que hi havia el 2022 fins a les 154. En nombres absoluts, per tant, ha baixat gràcies al descens de l’atur femení. Tot i això, cal destacar que en l’atur global, les dones continuen representant més del 60%, la major part de les quals tenen més de cinquanta anys.
La taxa d’atur mostra la relació entre les persones que hi ha a l’atur i la població activa, que es calcula tenint en compte el nombre d’afiliats a la seguretat social. A finals del 2023, al Lluçanès hi havia 3.590 persones afiliades a la Seguretat Social.
Sant Agustí, Lluçà i Sant Feliu són els municipis del Lluçanès on el darrer any ha crescut més la taxa d’atur. Tanmateix, si tenim en compte els valors absoluts, veiem que tan a Sant Agustí com a Lluçà només hi ha una persona més a l’atur, mentre que a Sant Feliu en són quatre més. Aquest augment de persones a l’atur fa que Sant Feliu, juntament amb Sant Bartomeu del Grau i Santa Maria de Merlès, siguin els pobles amb les taxes d’atur registral més altes del Lluçanès. En primera posició, hi trobem Sant Bartomeu del Grau que malgrat el descens en el nombre de persones a l’atur (37), continua tenint la taxa més alta d’atur registral provisional del Lluçanès, entorn el 8,67 %. No obstant això, cal destacar que Sant Bartomeu ha aconseguit reduir també el nombre de persones a l’atur. El 2015, per exemple, hi havia 67 persones que representaven un 15,26% d’atur. A Santa Maria de Merlès hi trobem la segona taxa d’atur més alta del Lluçanès, el 8,16 %, malgrat que també ha vist com es reduïa el nombre de persones desocupades al municipi aquest darrer any. En el cas de Sant Feliu Sasserra la seva taxa d’atur se situa al 8,13%, dos punts percentuals més que el mateix període de l’any anterior. Sant Feliu segueix una tendència oscil·lant, però creixent des del 2019, any en què es va registrar la taxa d’atur més baixa del municipi: el 5,84 %.
Pel que fa als municipis del Lluçanès amb la taxa d’atur més baixa destaquen el cas d’Oristà, que ha reduït la seva taxa d’atur del 5,4% al 3,28% respecte al mateix període de l’any anterior. I el de Sobremunt que ha passat d’una taxa del 14,29 % el desembre de l’any passat, a una del 4,26 % d’aquest any. Cal destacar el cas de Sant Martí d’Albars, on aquest desembre no s’ha registrat cap persona a l’atur.//