Pressió veïnal pel tancament de Fumanya

L’ampliació de la planta revifa el sentiment de rebuig que fa 20 anys que es manté latent entre les poblacions properes a la planta

Una cinquantena de veïns i veïnes es van concentrar davant l’ajuntament de Sant Martí d’Albars per reclamar el tancament de Fumanya, durant el Ple municipal del dimecres 18 de novembre.// JBORRALLERAS

Per_ Jordi Borralleras i Lluc Coromines

L’anunci de l’ampliació de la Planta de Compostatge de Fumanya, que passaria (comptant la totalitat del terreny ocupat) de 19.536 m2 a 34.950,95 m2 i li permetria tractar fins a 23.000 tones més de residus a l’any, ha provocat una forta oposició veïnal i institucional per part dels Ajuntaments del Lluçanès.

Hores després que se sabés la notícia sobre l’ampliació, diferents col·lectius del Lluçanès van posar-se en marxa per mostrar el ferm rebuig a la modificació que preveu la planta. La Comissió SOS Lluçanès, que es mobiltiza des de l’any 2003 reclamant el tancament de Fumanya, va publicar a les xarxes socials un comunicat fent clares, novament, les seves demandes i emplaçant a la població de la comarca a enviar al·legacions contra el projecte.

La Truja Negra, l’assemblea anticapitalista del Lluçanès, també feia ressò, via xarxes socials, del seu posicionament contra la planta, animava a la població a moure’s en contra i demanava el posicionament clar dels diferents ajuntaments del territori.
Segons informa l’alcalde de Sant Martí, Ramon Padrós, fins el dimarts 15 de novembre el consistori hauria rebut unes 160 al·legacions en contra de l’ampliació de Fumanya, fetes per particulars, arran de la crida d’aquests col·lectius.
Per altra banda, col·lectius de les comarques veïnes com el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà i el Grup de Defensa del Ter, que també lluita des de fa anys per un cas semblant al municipi de Manlleu referent a la Planta de Compostatge de Fervosa, també van mostrar la seva oposició a l’ampliació.

ELS MOVIMENTS SOCIALS PREPAREN CONVOCATÒRIES
Dimarts 17 al vespre se celebrava una assemblea oberta a Santa Creu de Jutlgar, un dels pobles afectats per les pudors que emet Fumanya, per acordar accions i reivindicar el tancament de Fumanya.
La cinquantena de persones que van acudir a la cita van concretar una concentració davant l’Ajuntament de Sant Martí d’Albars el dimecres al vespre i una segona manifestació el diumenge 29, que tindrà com a objectiu arribar a la Planta de Fumanya.

Durant els quinze dies posteriors a la publicació de la notícia, han aparegut pintades i pancartes escampades per diverses zones al voltant de la Planta de Fumanya. Manteniment de carreteres, però, n’ha esborrat algunes com les de la carretera BV – 4343, que comunnica Santa Creu amb Santa Eulàlia, per evitar “que els cotxes patinin”.


Les pintades van arribar fins a la seu del Consorci del Lluçanès. “Consorci, amb qui esteu? Amb el poble o amb l’elit?” i “Neutralitat és complicitat! No a l’ampliació de Fumanya”, deien. La Truja Negra va reivindicar les pintades per Twitter després de considerar que el comunicat emès pel Consorci el dia de l’anunci d’ampliament de la planta no es posicionava prou fermament en contra. El col·lectiu, a més, recordava la posició “neutral” de l’ens davant la recent construcció de la benzinera al mateix municipi, Sant Martí d’Albars, malgrat l’oposició de diversos col·lectius.

ELS AJUNTAMENTS REBUTGEN LA PLANTA

Al llarg d’aquesta setmana, diversos Ajuntaments han materialitzat i materialitzaran la seva oposició al projecte a través de plens municipals i al·legacions tècniques, després que, des d’un primer moment, molts ja mostressin públicament el seu rebuig al projecte.
L’alcalde de Sant Martí Ramon Padrós manifesta que “l’Ajuntament de Sant Martí està totalment en desacord amb l’ampliació de Fumanya.”, posició que, segons confirma Padrós, ja ha fet arribar a la delegada de la Generalitat a la Catalunya Central, Alba Camps, i al Cap de Secció de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central, Ricard Torres.
Dimecres 18, es va celebrar un ple ordinari, que havia de tenir lloc la setmana següent, però es va avançar arran de la petició del cap de l’oposició Jordi Soler.

Durant el transcurs del ple, unes 150 persones es van reunir davant el consistori per demanar a l’equip de govern i els regidors un posicionament clar sobre el conflicte de Fumanya i, també, per reclamar el tancament de la planta. Un cop finalitzat el ple, els membres de l’ajuntament van sortir de l’edifici i van entregar als manifestants un comunicat on exposen “l’oposició total” al projecte d’ampliació de la planta. Els quatre punts que formen la carta expressen la disconformitat dels membres del consistori al nou projecte de Fumanya, però en cap cas es mostren favorables al tancament de la planta. El comunicat va dirigit a la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central, i li demana que s’aturi el projecte ja aprovat i trasllada les queixes veïnals per les pudors. 

L’alcalde Ramon Padrós assegura que “va ser en l’anterior mandat que es va donar el vistiplau a l’empresa per tirar endavant el Pla Especial Autònom que considera l’activitat un interès general.” Ara bé, matisa que, des d’un consistori “No es poden denegar tràmits a qualsevol iniciativa privada, perqùe et poden portar als jutjats per obstrucció”.
L’equip de govern d’Olost, després de reunir-se en ple el dimecres al vespre, reitera la negativa a l’ampliació de la planta de Fumanya i es posiciona “al costat dels veïns i veïnes de Santa Creu”.  L’alcalde Josep Maria Freixanet, assegura que estan treballant en “al·legacions tècniques amb especialistes”.
L’Ajuntament de Perafita també va celebrarar un ple municipal aquest dijous. Els dos partits que formen part del consistori van aprovar una moció per mostrar el rebuig a l’ampliació de la planta.encaminada a mostrar el seu rebuig a la Planta de Fumanya. El grup Poble Actiu Perafita assegurava, durant l’assemblea del dimarts, que destinarà els 150€ que els pertoca per assistir al ple al finançament de la campanya contra Fumanya.
L’Ajuntament de Lluçà, també anuncia un ple municipal pel dimecres de la setmana vinent, en què, segons informa la seva alcaldessa Eva Boixadé, es “presentarà una moció” i es “faran al·legacions” en oposició a la planta.
Paral·lelament, el Consorci segueix treballant per presentar al·legacions conjuntes entre tots els Ajuntaments que el formen. A dia d’avui, segons fonts properes a la institució, aquestes al·legacions ja s’haurien començat a posar en marxa, amb l’ajuda d’especialistes ambientals i jurídics. El Consorci també assegura que s’esperen diverses reunions entre alcaldes per arribar a acords conjunts durant les setmanes vinents, abans que el termini d’audiència del projecte en què es poden presentar al·legacions (iniciat des del 25 de setembre, segons informa Ramon Padrós, alcalde de Sant Martí d’Albars) finalitzi al 30 d’aquest mes.

XAVIER FUMANYA CRITICA LES MOBILITZACIONS
Durant els últims dies, el gerent de l’empresa Xavier Fumanya no ha pogut atendre les preguntes d’aquest mitjà per problemes d’agenda, però es remet a les informacions que ha fet públiques al llarg de les darreres setmanes. Fumanya assegura que les pudors del passat estiu són excessives perquè la pandèmia ha endarrerit l’arribada de les teles que cobreixen els residus. A més, el gerent de la planta explica que el Pla Especial que en permet l’ampliació no és immediat, ja que a partir d’ara s’ha de desenvolupar i desplegar tot el projecte de mica en mica. Fumanya explica que “si, per exemple, veiem que l’augment de tones a tractar no és possible per alguna raó, ho comunicarem”, i troba “absurdes” les manifestacions i el rebombori que l’anunci ha causat. “La planta pot fer moltes coses de cara a la comarca del Lluçanès, i criticar-la sense haver-la vist ni conèixer-ne el funcionament no té lògica”, afegeix el gerent.

Després de dues setmanes de l’anunci d’ampliació de la planta, s’evidencia una oposició generalitzada entre la població lluçanesa i es reanima la lluita que en demana el seu tancament. 20 anys després, el conflicte revifa i torna a agafar protagonisme al Lluçanès, i de ben segur que els dies vinents la comarca viurà mobilitzacions i moviment institucional al voltant de la planta de Fumanya.

Entrada similar