El Lluçanès es desconfinarà amb la Catalunya Central i començarà més tard del dia 11
Si l’estat espanyol ho aprova, els lluçanencs no podran sortir d’aquesta regió fins passat Sant Joan
La Generalitat de Catalunya vol desconfinar el país a partir de les regions sanitàries i proposa que la Catalunya Central encara no comenci el desconfinament aquest dilluns, dia 11, quan el ministeri de Sanitat preveu iniciar la relaxació de les mesures de l’Estat d’Alarma a la major part de l’estat espanyol. El govern central encara no ha donat resposta a la demanda catalana, però la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat aquest dimecres que la probabilitat que aquest pla tiri endavant “és màxima” perquè s’han aplicat criteris científics i tècnics.
Segons aquesta previsió, tots els municipis del Lluçanès s’hauran de desconfinar al ritme de la regió sanitària de la Catalunya Central, que segons els càlculs del govern català es troba en la franja de “risc moderat” davant la pandèmia. És la mateixa situació de les regions de Girona, Lleida, i l’àrea metropolitana, exceptuant la ciutat de Barcelona, que tindria un risc “moderat alt”. Les regions que es troben en “risc baix” i que aquest dilluns ja podrien començar el desconfinament són les Terres de l’Ebre, l’Alt Pirineu i Aran i el camp de Tarragona.
EL LLUÇANÈS ES QUEDA A LA FASE 0
Vergés ha explicat que la Generalitat vol “esperar uns dies més” abans de proposar l’inici del desconfinament de la resta de regions, però també s’ha mostrat esperançada perquè l’evolució de les dades “és molt positiva” arreu. De moment, amb aquesta previsió el Lluçanès s’haurà de desconfinar sota el paraigua de la Catalunya Central, malgrat que els números són ben diferents: l’ABS Lluçanès i l’ABS Solsonès són les úniques d’aquesta zona que es mantenen per sota del 0,3% de casos positius entre la població, mentre que la incidència en el conjunt de la regió sanitària és del 0,9%, una de les més altes de Catalunya.
Els últims dies ja s’han fet passos com ara permetre els passejos i l’esport a l’aire lliure, però mantenir-se a la fase 0 implica que dilluns vinent s’hauran de mantenir tancades les terrasses, i allotjaments turístics, així com els centres de culte. Quan s’entri a la fase 1 es podran fer reunions de 10 persones a les cases, les famílies podran viatjar juntes en cotxe i les terrasses de bars i restaurants podran obrir amb un màxim del 50% d’aforament. En conjunt, la desescalada preveu tres fases que s’acabaran com a molt aviat el dia 24 de juny, una data que el Lluçanès, en començar més tard, segur que ja no complirà.
MOBILITAT NOMÉS DINS DE LA CATALUNYA CENTRAL
Mentre es mantingui la fase 0 només es permetran els desplaçaments justificats (per exemple, per anar a treballar o comprar), però a partir de la fase 1 ja es permet moure’s dins de l’àrea territorial de residència. Si l’Estat aprova la proposta catalana, doncs, els lluçanencs només podran moure’s -excepte quan estigui justificat- dins de la regió sanitària de la Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès) fins que s’acabin les tres fases del desconfinament, previsiblement a l’estiu.
PRATS DEMANA ADEQUAR EL DESCONFINAMENT AL LLUÇANÈS
La setmana passada l’Ajuntament de Prats va demanar formalment a la Generalitat que estudiï un desconfinament diferenciat pel Lluçanès, tenint en compte que els casos són molt menors que als territoris del voltant. Davant del nou escenari, Jordi Bruch manté que els governs haurien d’estudiar “al detall” quina és la millor opció per desconfinar la població. A més, explica que l’ajuntament ha estat en contacte amb l’epidemiòleg Oriol Mitjà per assessorar-se i posar-se a disposició per aplicar les mesures que proposi el govern català.//