Què implicaria pel Lluçanès el desconfimanet per regions sanitàries que proposa la Generalitat?

La mobilitat es veuria molt més restringida que si s’aplica la delimitació per províncies

El CAP de Prats
El CAP de Prats

Les regions sanitàries, i no pas les províncies, són la unitat territorial amb què la Generalitat vol delimitar el desconfinament a Catalunya. Així ho ha traslladat aquesta tarda mitjançant una trucada telefònica la consellera de Salut, Alba Vergés, al ministre de Sanitat, Salvador Illa. D’entrada, la Generalitat ha dit que Illa havia acceptat la proposta, però des del ministeri han assegurat que no hi haurà cap decisió definitiva fins a mitjans d’aquesta setmana.

Segons aquesta proposta, tots els municipis del Lluçanès s’haurien de desconfinar al ritme de la regió sanitària de la Catalunya Central, la que registra pitjors dades de tot el país. De totes les regions, on la situació és més complicada és a la Catalunya Central (0,93% de positius entre la població), seguida de Barcelona (0,81%) i Girona (0,64%), mentre que la que té dades més esperançadores és la de Terres de l’Ebre (0,1%).

Les males dades de la Catalunya Central s’entenen pel brot que hi va haver a Igualada i la conca d’Òdena, però no només per això. De fet, les tres zones que hi ha dins d’aquesta regió tenen una taxa de casos molt similar. El Lluçanès, però, és un dels pocs territoris que han aconseguit, fins ara, contenir més la pandèmia. L’ABS Lluçanès, i l’ABS Solsonès són les úniques de la Catalunya Central que es mantenen per sota del 0,3% de casos entre la població.

 

CONSEQÜÈNCIES EN L’APLICACIÓ DE LES FASES DE DESCONFINAMENT

El desconfinament anunciat pel govern espanyol segueix un calendari per fases que s’aplicaran diferent en funció de cada territori i acabaria, en el millor dels casos, el 24 de juny. Així, fins avui a tot arreu s’ha estat en fase 0, mentre que a partir de demà algunes zones com Formentera ja entraran a la fase 1. En aquesta fase es podrà reobrir (amb diferents graus i normes) el petit comerç, la restauració, els hotels i els centres de culte.

La idea del govern espanyol és que la fase 1 sigui generalitzada a partir del dia 11, però ja ha avisat que ho pot endarrerir en els territoris on el coronavirus encara segueixi amb força. Podria ser el cas, doncs, de zones com Madrid, Barcelona, i també la Catalunya Central.

 

CONSEQÜÈNCIES EN LA MOBILITAT

A més a més, la proposta de la Generalitat també implicaria un canvi important pel que fa a la mobilitat. Fins ara només s’han permès els desplaçaments justificats (per exemple, per anar a treballar o comprar), però a partir de la fase 1 ja es permet moure’s lliurement dins de la mateixa àrea territorial. Això, per tant, permetria als lluçanencs desplaçar-se lliurement a qualsevol punt de la província de Barcelona, si s’aplica el model proposat pel govern central, mentre que amb la proposta de la Generalitat només es podrien fer desplaçaments dins de la regió sanitària de la Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès).

Entrada similar