Una trentena de persones aboquen fems davant la casa del propietari de Fumanya
Arran dels fets, Xavier Fumanya assegura haver denunciat “una quinzena de persones” i el col·lectiu la Truja Negra

La hipotètica ampliació de la Planta de Compostatge de Fumanya ha despertat un rebuig latent entre la població del Lluçanès i un malestar generalitzat que s’ha materialitzat en accions i organització veïnal. Després de la mobilització davant l’Ajuntament de Sant Martí d’Albars durant el ple del 18 de novembre, el passat diumenge 29 va tornar haver-hi agitació. Primer a Santa Creu de Jutglar i després davant la casa del propietari de la planta. Aquestes mobilitzacions corroboren que la reivindicació segueix viva, i que la sensació de greuge només ha fet que acumular-se.
Paral·lelament, les administracions també s’han consensuat per rebutjar i oposar-se a la Planta.
UNA TRENTENA DE MANIFESTANTS ESCAMPEN FEMS DAVANT LA CASA DE XAVIER FUMANYA
Una cinquantena de persones es va concentrar a la Mola, a Santa Creu de Jutglar, amb pancartes demanant el tancament de Fumanya i els lemes “El Lluçanès no és un abocador” i “El Lluçanès de merda no en vol més”. Gent vinguda sobretot del propi poble, però també de municipis veïns, van preparar màscares amb la cara del propietari de la planta, Xavier Fumanya, i van fotografiar-se amb les pancartes. Al final de la mobilització alguns dels assistents es van dirigir a Perafita, on s’havia previst una segona acció davant la casa del propietari de la planta, Xavier Fumanya, en el que es coneix popularment com “fer un escrache”, un escarni, una acció pacífica en la que un grup de manifestants protesta davant la casa de la persona que volen denunciar.
Una trentena de manifestants es van dirigir a la casa de Fumanya, on van deixar-hi sacs de fems. Va ser en aquell moment quan Xavier Fumanya va sortir al carrer, per demanar que la recollissin. Alguns manifestants li van respondre amb vehemencia, justificant l’acció: “vint anys portant merda a casa nostra, per una vegada que te’n portem a casa teva…”. Fumanya no reculava, i s’anava aproximant als manifestants. Va ser en aquest punt quan van sorgir algunes empentes, primer d’ell cap als manifestants, i després dels manifestants cap a la seva persona, a qui també van tirar un grapat de merda.
Fumanya va arribar a amenaçar als assistents: “us vindré a buscar un a un a casa vostra” va proclamar. Mentrestant, el gruix de manifestants anava reculant, i va ser uns metres enllà de la porta de casa seva, on es va produir una de les enganxades més dures, en la que Fumanya i diversos manifestants van caure a terra. “Venim de bones”, deia un concentrat intentant posar pau. D’altres, cridaven: “hi ha gent malalta per culpa teva”. En aquest punt es va produïr un intercanvi d’insults entre els manifestants i Fumanya.
En aquest clima de tensió hi va haver algunes enganxades més entre Fumanya i uns pocs manifestants, i eren altres manifestants, i alguns veïns de Perafita els que es van posar al mig per separar les batusses. De mica en mica, la gent concentrada es va anar dissolent.
Arran dels fets, Fumanya confirma haver presentat una denúncia contra el col·lectiu Truja Negra, que va fer difusió de la convocatòria, i contra “més d’una quinzena” de persones que assegura haver reconegut.
LA TRUJA NEGRA RESPON A LA DENÚNCIA I DEFENSA L’ACCIÓ
La Truja Negra va respondre a les amenaces i denúncies de Xavier Fumanya fent públic un comunicat on en primer lloc feien una descripció dels fets ocorreguts aquell dia, i diuen tenir les proves gràfiques que corroboren la seva versió. Justifiquen que, de moment, no les faran públiques per respecte a les persones que es van manifestar i així també evitar possibles represàlies. En el comunicat, el col·lectiu manifesta el seu suport “al jovent que diumenge va protestar” davant la casa de Fumanya, així com a “qualsevol persona o grup que actuï en contra de l’empresa”.
Respecte la denúncia interposada per Fumanya, consideren que es criminalitza el jovent que es va manifestar aquell diumenge. En aquest punt, també asseguraven que ells i elles no eren el col·lectiu organitzador. Tanmateix, afirmaven no claudicar i seguir “plantant cara” a Fumanya. “Lluitarem per un Lluçanès net, de residus i d’escòria, just i respectuós” proclamaven.
Tancaven el comunicat fent una crida a veïns i veïnes del Lluçanès per donar suport a l’acció de diumenge i criticar la violència exercida per Fumanya. Aquesta va tenir cert ressò a les xarxes on diferents persones, joves i no tan joves, han compartit el posicionament de la Truja i criticat l’actitud de l’empresari. Alhora des del col·lectiu exigeixien “al Consorci i totes les formacions polítiques que conformen els ajuntaments del Lluçanès” que es posicionessin pel tancament de Fumanya i condemnin públicament la violència que van patir els manifestants.
Els alcaldes presentaran al·legacions conjuntes contra l’ampliació de la planta
Amb tot el moviment als carrers, les institucions segueixen el seu camí burocràtic anunciat. Segons informen des del Consorci, tots els ajuntaments haurien presentat al·legacions contra la modificació de la Planta. Per altra banda, Montse Juvanteny, coordinadora política del Consorci, assegura que l’ens ja ha presentat les al·legacions aprovades per tots els alcaldes dels municipis del Lluçanès. En aquestes al·legacions s’explicita la oposició a l’ampliació i la demanda del tancament de la planta.
Juvanteny informa que el proper objectiu del Consorci passa per acordar una reunió amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. Segons assegura la coordinadora política del Consorci “aquesta conselleria és qui té l’última paraula”. Aquesta reunió, declara Juvanteny, serviria per “fer arribar al posició del Consorci i la inquietud ciutadana”.
Des del municipi de Sant Martí, on s’ubica la Planta, Ramon Padrós sosté que, per posicionar-se pel tancament, des del municipi portaran a terme una consulta ciutadana. “Considerem que és el més democràtic i responsable que el poble pugui opinar si volen el tancament de la Planta o no” declara. Padrós assegura haver parlat amb el propietari de la Planta, i diu que li ha fet arribar el malestar i que el propietari n’és conscient. Ara bé, manifesta que li ha exigit que, si s’aprova el PAE, l’activitat de la planta “vagi a millor”.
Padrós lamenta els fets de Perafita “tant l’actitud d’un com la dels altres” comenta. També des de Sant Martí, el cap de l’oposició Jordi Soler, assegura que, des del grup d’Independents per Sant Martí (ISMA) treballaran per “aturar l’ampliació” (en contraposició al que s’ha aprovat des del Consorci) i es mostren contents pel “suport de veïns i els pobles del Lluçanès”.
Amb tot, des de la creació de la planta, l’any 2000, ningú ha donat una solució definitiva a les queixes dels veïns i veïnes de l’entorn. El patiment acumulat s’expressa, ara, contra la voluntat d’ampliar la planta, però va més enllà, i reviu una demanda molt clara: el tancament total de Fumanya.//