Els ajuntaments per on passa la riera de Merlès valoren prohibir-hi el bany

La recomanació del Ministeri de Sanitat per fer front a la pandèmia del Coronavirus, que “desaconsella el bany i els usos recreatius en gorgs i zones de bany d’aigua dolça per a tota la temporada 2020”,  pot portar els ajuntaments per on passa la riera de Merlès a restrigir-hi l’accés i fins i tot prohibir-hi el bany, com expliquen en una nota de premsa.

Ja fa anys que tots els municipis per on passa la Riera (Borredà, Gaià, La Quar, Les Llosses, Lluçà, Puig-reig, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà i Santa Maria de Merlès) juntament amb els seus respectius Consells Comarcals, intenten regular la que descriuen com “afluència massiva i desordenada al seu entorn que cada estiu posa al límit la seva capacitat de càrrega i el seu equilibri ecològic”.

El maig del 2018 ja es van aprovar unes ordenances supramunicipals d’ús públic amb diverses mesures: no es poden deixar escombraries, no es pot fer foc, no es pot acampar, s’han de portar els gossos lligats, respectar el silenci i l’entorn, i no es pot aparcar fora dels llocs senyalitzats. En cas de no complir  la normativa els usuaris s’exposen a sancions que van dels 750 als 3.000€.

Aquest juny els ens locals havien previst la creació d’espais senyalitzats amb 60 places d’aparcament, i també faran una “inversió important” en la contractació d’un servei de vigilància rural, que donarà suport a la tasca que ja fan els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra.

Si bé la població de tots els municipis per on passa la riera de Merlès no arriba als 6.000 habitants, l’espai acull molts visitants dels pobles veïns, sobretot del Lluçanès i el Berguedà, i és habitual trobar-hi usuaris de zones més allunyades que hi van a passar el dia. Cal afegir que al llarg de la riera també hi ha tres càmpings amb capacitat per a prop de 1.300 persones, que  també en fan ús.

L’aigua de boca
La restricció de bany és una mesura que també es prendria per garantir la “salut pública”. Com es diu en la nota informativa a banda de la preservació de l’Espai Natural Protegit i la convivència entre veïns i visitants, hi ha 6 municipis que capten l’aigua de boca a la Riera (Gaià, Oristà, Prats, Sagàs, Sant Feliu Sasserra i Merlès). Segons el CSIC la supervivència del virus és superior en rius i llacs, però amb el tractament de cloració adequat,  com el que també rep l’aigua de boca, no hi hauria perill per beure-la. Jordi Bruch, president de la Mancomunitat d’Aigües de Merlès, explica que estan a l’espera de la resposta tècnica definitiva i  de les directrius que marqui l’Agència Catalana de l’Aigua al respecte.

* Enllaç a l’informe del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)

Entrada similar