L’EMAL arribarà a 12 municipis del Lluçanès el curs vinent
En l’any de la seva creació, l’escola acumula més de 200 alumnes
Lluçà, Sant Agustí i Sant Boi de Lluçanès s’hi afegiran el curs vinent
Lluçà, Sant Agustí i Sant Boi de Lluçanès s’incorporaran a l’Escola de Música i Arts del Lluçanès el curs vinent. D’aquesta manera, tots els pobles del Lluçanès, excepte Sant Bartomeu del Grau, formaran part de l’escola, la titularitat de la qual és del Consorci del Lluçanès.
Isaac Peraire, president del Consorci del Lluçanès, ho explicava orgullós, “l’EMAL va néixer amb la vocació d’arribar a tota la comarca, i abans d’acabar el primer curs ja tenim la certesa que començarem el proper a 12 pobles, gairebé la totalitat del territori ”. Com diu, l’escola s’emmiralla en altres models, com el de l’Alt Penedès, “que va néixer amb 4”, per tant, el cas de l’EMAL és un “èxit”.
Sant Bartomeu es queda fora
Sant Bartomeu del Grau és l’únic poble que no formarà part del nou curs de l’EMAL. Ara fa un any, l’alcalde del poble, Emili Benito, deia que per ell es tracta “d’una escola comarcal”, i justificava la seva decisió al·legant el vot negatiu del seu poble a la consulta per l’oficialitat del Lluçanès.
Tanmateix, per Peraire l’escola va més enllà de la comarca: “no estem parlant d’institució comarcal ni de Consell Comarcal. Estem parlant d’educació, formació, esperit crític i arrelament al territori. I a Sant Boi, Sant Agustí, Prats, Merlès, Sant Feliu, si ho fem junts ens és més fàcil”.
L’Ajuntament de Santa Maria de Merlès li dona la raó, ja que malgrat la decisió que va prendre fa uns mesos de deixar el Consorci i mostrar-se en contra de la comarca, seguirà present a l’escola de música.
El finançament de l’EMAL serà revisat
El proper curs es finançarà d’una manera diferent. Els municipis pagaran una quantitat fixa en funció dels seus habitants totals, i no en funció dels alumnes inscrits, com havia passat aquest curs. Aquest és un dels canvis en el finançament de l’escola que es produirà el curs vinent, i que s’ha consensuat entre tots els municipis. En aquest sentit, tant Lluçà com Sant Boi de Lluçanès no acabaven de veure bé el model de finançament inicial. Per Joan Carles Solé, alcalde de Lluçà, amb el model anterior, els pobles petits en sortien perjudicats.
El consens als pobles del Lluçanès sempre és complicat, però amb voluntat i ganes, els ajuntaments, els alcaldes, sempre acaben trobant l’acord…
Èxit del primer curs
L’altre factor clau que pot haver convençut els tres nous pobles, és l’èxit del primer curs. Els números són cridaners: 106 matriculats en cursos de llarga durada, i 121 alumnes de curta durada (repartits en 12 tallers). A més, l’EMAL ja compta amb una banda escolar formada per 19 persones, i s’han realitzat 7 concerts oberts a la ciutadania amb un públic estimat de 800 persones. Aquest curs l’escola comptava amb una seu central i 4 seus en diferents pobles.