Es disparen els robatoris al Lluçanès

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_line_height=”1.8em” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Per Ferran Vila

Robatoris amb força comptabilitzats pels Mossos.//
Robatoris amb força comptabilitzats pels Mossos.//

Si en tot el 2017 hi va haver 16 robatoris en habitatges del Lluçanès, i el 2018 n’hi va haver 27, en tancar el 2019 ja s’havia arribat a 54, als que caldrà sumar els robatoris viscuts les primeres setmanes de gener. Dels 54 robatoris denunciats el 2019, una quinzena han estat durant el mes de desembre: en l’últim mes hi ha hagut robatoris a Oristà, la Torre, Olost, Santa Creu, Prats i Perafita.
Aquests números han posat en alerta la ciutadania i els ajuntaments, que han pressionat per aconseguir una resposta política i policial. Ara per ara, s’ha concretat en un augment del patrullatge i en dues mesures concretes: els Mossos han activat l’operatiu Oikos, per controlar els vehicles que accedeixen al Lluçanès des de l’àrea metropolitana a través de l’Eix Transversal i l’Eix del Llobregat, i el departament d’Interior s’ha compromès a obrir una oficina de proximitat dels Mossos a Prats a mitjà termini -condicionada a la contractació de noves promocions de Mossos d’Esquadra- tal com reclamava l’Ajuntament des de principis de legislatura.
Aquesta també era una de les peticions que els alcaldes del Lluçanès van recollir el passat 8 de gener en una carta adreçada al conseller d’Interior, Miquel Buch, reclamant-li que es recuperin les patrulles de referència (encarregades de conèixer la realitat i els fets delictius de cada poble), que augmenti la presència dels Mossos a la comarca i que s’estudiï la coŀlocació de càmeres de seguretat en punts estratègics. Els alcaldes també hi denuncien que en els darrers temps “s’ha vist i percebut una disminució dels efectius de proximitat i de patrullatge”, i lamenten que això “empitjora la garantia del dret a la seguretat”. Per entregar la carta, la direcció del Consorci del Lluçanès es va reunir amb el Director dels Serveis Territorials d’Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes, amb qui es van concretar les noves mesures adoptades pel departament.

Al capvespre i en cases buides
Cada robatori és un món, però els de les últimes setmanes s’han registrat cap al tard, a partir de l’hora que es fa fosc, i en cases on no hi havia ningú. Només en algun dels casos en què hi havia gent a dins, els lladres han fugit en adonar-se’n. De robatoris n’hi ha hagut durant la nit de Cap d’Any, i fins i tot n’hi va haver un a Oristà mentre els Mossos eren al poble oferint la xerrada sobre seguretat que han organitzat conjuntament la policia i molts ajuntaments. També hi ha algunes cases que ja han rebut més d’una vegada, i veïns de diferents pobles s’han organitzat a través de Whatsapp per informar de moviments sospitosos. A Olost, l’Ajuntament ha anunciat que reforçarà la iŀluminació dels carrers.

Consells de seguretat
Per fer front a aquesta situació, els Mossos han difós diferents consells de seguretat. Primer de tot, demanen que si se sent un soroll estrany o es veu la presència de persones amb actitud sospitosa a les rodalies del domicili, ningú no dubti a trucar la policia. Igualment, si s’observen portes o finestres forçades o indicis que s’hagi pogut produir un robatori, cal no tocar res i avisar la policia. Entre moltes altres mesures, també recomanen reforçar finestres i portes, tancar amb clau sempre que la casa estigui buida, i demanar la identificació als operaris desconeguts.

Expulsen del país dos dels tres lladres de Sant Feliu
El jutjat de Manresa ha decidit expulsar del país durant cinc anys dos dels lladres que van entrar a robar en tres domicilis de Sant Feliu el 3 de desembre passat, mentre que el tercer acusat es podrà quedar amb la condició d’accedir a un tractament per la seva addicció. Substituiran així una pena de tres anys i mig de presó. Segons informa el diari Regió7, els tres homes han acceptat els fets durant el judici, i han arribat a aquest acord amb la Fiscalia.
Els robatoris van ser el 3 de desembre, i aquell mateix vespre els Mossos que regulaven la circulació en un accident de trànsit a la carretera C-59 van detenir els tres acusats. Els Mossos van aturar el vehicle per l’actitud sospitosa dels homes, i van poder comprovar com portaven objectes relacionats amb els robatoris d’aquella mateixa tarda a Sant Feliu. Els condemnats tenen 28, 26 i 27 anys, són de nacionalitat albanesa i residien a Barcelona.//

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Entrada similar