La pluja i les rieres fan estralls al Lluçanès
El temporal que va afectar la major part del país el passat cap de setmana, ha deixat un rastre ben visible en el seu pas pels diferents municipis del Lluçanès. En alguns indrets feia molts anys no queia una quantitat d’aigua tan gran en tan poca estona.
El municipi on més quantitat d’aigua va caure va ser Alpens, on la nit de divendres a dissabte s’hi van recollir més de 190 litres per metre quadrat, que van arribar als 210 en tot el cap de setmana.
Les destrosses causades per la pluja a Alpens han estat nombroses i segons ens informa l’alcaldessa, Montse Barniol ja han contactat amb diferents empreses que s’encarregaran d’arreglar els desperfectes, no obstant en tancar l’edició encara no els tenien quantificats. Segons Barniol un dels punts més crítics és al carrer Rocamonada on ha cedit part de l’estructura que aguanta el clavegueram. A més a més també s’han desplomat algunes parets de pedra seca del municipi i al pla del Taume una esllavissada ha obligat a tallar el carrer. Diversos camins del municipi com el de Griell o el de la font de la Pixarella i Anfruns s’han vist afectats per esllavissades, rocs que han caigut, rases que s’han trencat i escorxades aparegudes al mig del camí.
ALERTA PER LA CRESCUDA SOBTADA DE RIERES
Al llarg del cap de setmana protecció civil i bombers van alertar de la possibilitat de crescudes sobtades de rius i rieres, especialment la de Merlès.
A Lluçà s’hi van registrar 207 litres en tot el cap de setmana. El rastre de la tempesta en aquest punt del Lluçanès va ser força espectacular, la crescuda de la riera Lluçanesa va provocar que el pont del Molí de Puig-oriol cedís a causa de l’acumulació de vegetació que arrossegava la riuada. Si bé hi ha un pas alternatiu pel veïnat de la zona, no és el més adequat, i l’ajuntament ja ha iniciat els tràmits per arreglar-lo.
Pel que fa la riera de Merlès el creixement del seu cabal de forma tan sobtada va fer cedir un tros de l’asfalt de la carretera de Merlès a l’alçada de Manyaques. El camí que voreja la Riera, a l’alçada del pas del Regatell, al Molí de Vilalta, també es va veure afectat per l’acumulació d’aigua. Com explica l’alcalde de Merlès, Josep Costa, caldrà arreglar alguns desperfectes i camins.
En el cas d’Oristà, malgrat que hi van caure poc més de 50 litres, la crescuda de la Gavarresa hi va fer estralls. En el seu pas per la Torre i Oristà on la seva llera normalment fa entre 2 i 5 metres, aquest passat cap de setmana va arribar fins als 40 metres emportant-se tot el que trobava al seu pas.
ESCUMA A LES RIERES
En algunes rieres del Lluçanès l’episodi de pluges d’aquest passat cap de setmana van deixar imatges de l’aigua plena d’una densa escuma. L’ambientòloga Núria Sellarès ens ha explicat que saber l’origen d’aquestes escumes és difícil si no s’analitzen. Ens comenta que sovint són provocades per les crescudes brusques del cabal, que provoquen turbulències que barregen l’aigua amb tot allò que arrossega el riu: fulles, troncs, branquillons, en definitiva matèria orgànica que es descompon i causa aquestes escumes. Però com ens diu “matèria orgànica n’hi ha també a les depuradores i en els purins. És molt difícil saber-ne l’origen exacte si no vas allà directament agafes aigua i l’analitzes per saber si és o no un abocament”. Núria Sellarès remarca que “en rius o rieres amb poc cabal aquestes espumes apareixen més que en rius més grans quan passen episodis com el d’aquest passat cap de setmana”.