L’ACA aprova una subvenció de 3,9 MEUR per finançar la portada d’aigua del Ter al Lluçanès

La Mancomunitat d’Aigües de Merlès també estudia portar aigua des del Llobregat cap al Lluçanès

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va aprovar, el passat mes de febrer, els ajuts per millorar les xarxes supramunicipals d’aigua. La principal inversió prevista per l’ACA són els 3.911.011,34€ que es destinarà a la portada d’aigües del Ter cap a la xarxa del Lluçanès.
Aquest projecte, que es va començar a redactar el 2018, pretén unir la xarxa d’abastament d’Osona Nord – Voltreganés amb la xarxa d’abastament Lluçanès. Actualment, la xarxa del Lluçanès dona servei a set municipis de la comarca: Perafita, Sobremunt, Sant Boi de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Olost, Sant Martí d’Albars i Sant Agustí de Lluçanès. En total, la xarxa abasta uns 3400 habitants, i cada municipi rep aigua en funció de les seves necessitats, fins a un màxim de 1.100 metres cúbics per dia.
La subvenció atorgada per l’ACA cobreix bona part del cost pressupostat, que és de 4.426.284,77 €. Ara bé, tal com explica David Puyol, alcalde de Sant Bartomeu del Grau, s’han de tornar a reunir els actors implicats, ajuntaments i consell comarcal, per veure com es finançarà la resta i si hi ha d’haver algun canvi en el projecte.
La connexió entre les dues xarxes pretén complementar el cabal que ara ofereixen els pous de Vilaseca, que és superior als 1.000 metres cúbics diaris, i així contrarestar els efectes de les possibles sequeres.
Segons Puyol, aquesta connexió també permetria construir la connexió d’aigua entre Sant Bartomeu cap Alboquers, ja que actualment els veïns del nucli reben l’aigua des de Pereriera, i aquesta nova connexió també podria arribar a abastir una part del poble d’Oristà.
El projecte que ara hi ha sobre la taula contempla la connexió de les dues xarxes a través de canalitzacions que portarien l’aigua del Ter per la Trona fins a arribar a Sant Boi, on es construiria un dipòsit intermedi i d’allà seria bombejada cap als pous de Vilaseca, aprofitant el desnivell de la Riera del Sorreigs. Un cop allà es repetiria a través de la xarxa ja existent.

Del Llobregat al Lluçanès
En aquesta mateixa partida de subvencions de l’ACA, la Mancomunitat d’Aigües de Merlès ha rebut una fracció de 41.600 €. Com explica Jordi Bruch, alcalde de Prats i president de la Mancomunitat d’aigües, la subvenció atorgada servirà per redactar el projecte de la portada d’aigües del Llobregat cap al Lluçanès. L’ACA ja ha donat permís per fer aquesta portada, de la que se’n beneficiarien els municipis de Prats de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Oristà, Santa Maria de Merlès, Gaià i Sagàs.
En total, l’ACA destinarà més de 13 milions d’euros a Catalunya per reforçar les xarxes supramunicipals d’abastament d’aigua en alta, és a dir que donen servei a més d’un municipi i distribueixen l’aigua en diferents localitats, a través dels dipòsits municipals de capçalera.//

Entrada similar