Sant Boi de Lluçanès comença la recollida d’escombraries ‘porta a porta’

Olost incorpora la fracció del vidre al sistema ‘porta a porta’ i reparteix nous cubells amb xip

Sant Boi se sumarà als pobles del Lluçanès que recolliran les escombraries amb el sistema ‘porta a porta’ (PaP). Actualment, Olost, Prats i Sant Feliu també ho fan amb aquest sistema. Aquesta setmana s’ha començat a repartir entre el veïnat els cubells que, a partir, del 13 de març, hauran d’utilitzar per treure la brossa indicada davant de casa el dia que toqui. Marc Parés, alcalde de Sant Boi, explica que aquest sistema ja es volia implementar la legislatura anterior, però la pandèmia els va obligar a ajornar-ho. Afegeix que amb aquest canvi de recollida, l’objectiu del consistori és arribar a reciclar un 80% dels residus que es generen. Segons explica Parés, en l’actualitat, amb el sistema de contenidors al carrer, el percentatge de recollida selectiva que es fa al municipi no arriba al 50%.

Com a altres pobles que ja han implantat aquest sistema, cada fracció tindrà un dia de recollida predeterminat. Així, la fracció d’orgànic es recollirà els dilluns, dijous i dissabtes; el multiproducte els dimarts i els divendres; i la resta, quinzenalment, el dimecres.

Sant Boi llança més del 50% de les deixalles al rebuig. Amb el nou sistema es vol reduir per sota del 20%

Olost recollirà el vidre porta a porta

Olost també implementarà a partir del 13 de març el servei de recollida ‘porta a porta’ de la fracció del vidre. Després de deu anys aplicant el sistema ‘porta a porta’ per la resta de fraccions, ara s’afegeix també el vidre al sistema, que es recollirà quinzenalment alternant-se amb la fracció resta. L’objectiu és continuar millorant el percentatge de recollida selectiva que es fa al municipi. Gil Salvans, alcalde d’Olost, explica que als altres pobles on ja s’ha incorporat la fracció del vidre al sistema, han millorat molt les dades de recollida de totes les fraccions. Afegeix també, que aquest any haurien hagut de canviar els contenidors verds, els únics que queden a Olost, i que amb la integració al ‘porta a porta’, s’estalvien aquest cost. A més, Salvans explica que en aquests contenidors, sovint s’hi abocaven restes d’escombraries que no eren vidre.

Amb el canvi de recollida de la fracció del vidre, l’Ajuntament d’Olost també ha proporcionat dos nous cubells a la població. Un, per a la fracció del vidre i la fracció resta, que s’utilitzarà alternativament, i un de nou per a la fracció orgànica. Aquests nous cubells incorporen un xip identificatiu per a cada habitatge.

Amb els xips, l’Ajuntament podrà saber quantes vegades treu l’orgànic i el rebuig cada habitatge, tot i no poder-ne calcular els quilograms. Salvans explica que la raó d’aquest canvi és poder tenir el màxim d’informació de com reciclen les llars d’Olost, per poder establir una taxa més justa d’escombraries l’any vinent.

El 2025 entrarà en vigor la normativa on diu que els ajuntaments hauran de deixar de pagar una part el servei de recollida i que, per tant, hauran de ser els ciutadans que es facin càrrec del cost total del servei. Amb aquesta mesura, l’Ajuntament d’Olost volen establir una taxa el més just possible per la gent que recicla més bé.

Càmeres de vigilància a Sant Bartomeu del Grau

A Sant Bartomeu del Grau, estan estudiant quina és la millor manera de gestionar els residus, si amb àrees d’aportació tancades o bé implantant el sistema ‘porta a porta’. Però, de moment, el que ja han fet és instal·lar càmeres a les zones dels contenidors per evitar els abocaments incontrolats d’escombraries, que ja fa temps que passen. Xevi Puig, alcalde del poble, explica que la problemàtica ve d’enrere i que el projecte de les càmeres ja l’havia plantejat l’anterior equip de govern. I afegeix, que esperen que les càmeres siguin una mesura dissuasiva per si mateixes.

Altres ajuntaments com Oristà, Sobremunt o Sant Agustí, estan treballant per implementar també un nou sistema de recollida d’escombraries amb àrees d’aportació tancada.

Al pròxim número de LaRella podreu consultar les dades de recollida selectiva municipi per municipi.//

Entrada similar