Concentració contra el racisme a Sant Feliu Sasserra, com a resposta a l’agressió d’un grup de Mossos a un jove

Moment de la concentració a Sant Feliu.//F: MARC VIÑAS

Una convocatòria a través de les xarxes socials va reunir a una setantena de persones davant l’ajuntament de Sant Feliu Sasserra per denunciar els actes racistes que van tenir lloc en aquesta població fa un any i mig, i que ara han sortit a la llum. El jove Wubi va ser insultat i agredit per un grup de Mossos, com prova una gravació que es va fer pública el passat dilluns.

La concentració va tenir lloc l’endemà de la manifestació convocada a Manresa amb el lema “Prou impunitat pel racisme policial” on centenars de persones van cridar que “Manresa no és racista”.
En l’acte, que començava a dos quarts de set de la tarda, es van llegir dos manifestos. El primer el van escriure i llegir diferents veïns i veïnes del Lluçanès. En aquest es denunciava el racisme institucional present en la nostra societat i com moltes vegades de manera conscient o inconscient el perpetuem o contribuïm a perpetuar-lo. En el manifest reflexionaven sobre la necessitat que tenim com a sociatat de revisar-nos per poder veure que formem part del problema quan “intentem justificar actituds racistes a vegades amb comentaris tan subtils com: és que no s’integren”.
El manifest també denunciava que el cas d’en Wubi, d’ara fa un any i mig, no és un cas aïllat, “que passa més sovint i més a prop del que ens pensem”. Van acabar dient que al racisme se li ha de plantar cara.

El segon manifest que es va llegir el va escriure l’Ilyas Azzarouali, veí de Prats de Lluçanès establert ara a Alemanya. Amb el títol d’“Alcem-nos contra el racisme” denunciava que el racisme està present en el nostre dia a dia i que no podem oblidar fets com els ocorreguts a Sant Feliu, perquè si no estem condemnats a repetir-los.

Denunciava que la crisi social i econòmica ha portat un auge de discursos xenòfobs i de criminalització dels col·lectius d’immigrants, i que ha servit com una mesura per canalitzar les frustracions i la ràbia de la classe treballadora cap ells. Com diu el manifest “atacant les classes més pobres com si aquestes fossin les responsables de la pobresa”. Feia una crida a tallar de soca-rel el racisme, i a reclamar que veïns i veïnes de pobles i ciutats s’alcin per combatre el feixisme, el racisme i els abusos policials. La convocatòria va acabar amb el clam de “Cap agressió sense resposta”.

Manifest escrit per Ilyas Azzarouali llegit en la concentració antiracista de Sant Feliu Sasserra

Buch anuncia que expulsarà els agents implicats en l’agressió

“Quan tingui el nom dels autors i els encobridors exigiré la seva expulsió immediata del cos”, anunciava aquest dimecres el conseller d’Interior, Miquel Buch, al Parlament. Amb aquestes paraules, Buch intentava calmar els ànims després que l’actualitat política catalana ha girat els últims dies al voltant de l’agressió destapada per La Directa i El Matí de Catalunya Ràdio. En fer-se pública, el conseller va qualificar l’actitud dels agents de “feixista i racista”, i va decidir canviar-los de destinació a l’espera que el jutjat de Manresa resolgui el cas, una mesura qualificada d’insuficient per les formacions polítiques catalanes. Fins i tot Junts per Catalunya i Esquerra, partits que conformen el Govern, van apuntar que calia una resposta més contundent.
Des del cos, el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, va enviar una carta aquest dimarts a tots els agents admetent “vergonya i indignació” per l’agressió i demanant-los que sempre facin servir un “llenguatge neutre” i no tinguin “conductes ni actituds discriminatòries” com les detectades en aquest “cas aïllat” que assegura que “no té cabuda” al cos. El conseller d’Interior i el director General de la Policia han anunciat que compareixeran a petició pròpia al Parlament per donar explicacions sobre les polítiques de no discriminació del cos.
A més del canvi de destinació precipitat en fer-se pública la gravació, els Mossos han explicat que van obrir un procediment intern als agents, però que es va aturar a l’espera que es resolgui la via judicial oberta per un delicte de lesions i un contra la integritat moral. En aquesta causa els jutjats de Manresa ja hi van citar tant el denunciant, que va confirmar la seva versió, com els sis investigats, que el passat mes d’octubre es van acollir al seu dret a no declarar.//

Entrada similar