L’ABS Lluçanès perd el servei de les urgències nocturnes

L’ABS (Àrea Bàsica de Salut) Lluçanès va perdre, a principis d’any, les guàrdies nocturnes d’entre setmana, del cap de setmana i les dels festius. El que en un primer moment, per alguns va semblar una decisió provisional a causa de la manca de metges, ja que van coincidir vàries baixes per covid, ha acabat esdevenint una realitat que, tot sembla indicar, no hi ha la voluntat de revertir.
En una reunió entre els alcaldes dels diferents municipis de l’ABS (Prats de Lluçanès, Olost, Sant Bartomeu del Grau, Lluçà, Sant Martí d’Albars, Oristà, Perafita) amb l’ICS de la Catalunya Central, es va confirmar que s’havia pres la decisió de què el Lluçanès es quedés sense el servei d’urgències en horari nocturn els dies laborables, els caps de setmana i els festius. Així doncs, el veïnat del Lluçanès que tingui una urgència entre les vuit del vespre i les vuit del matí, s’haurà de dirigir al CAP Osona, situat a la plaça Divina Pastora de Vic.
El CAP de Prats seguirà atenent les urgències dels pacients de tota l’ABS els caps de setmana. Abans del covid, però les urgències també s’atenien als CAP d’Olost i de Sant Bartomeu del Grau.
Aquestes retallades en els serveis d’urgències nocturnes van començar a Osona l’abril del 2008, quan es van centralitzar a l’Hospital General de Vic. La consellera de Salut de llavors, Marina Geli, va argumentar el canvi per la manca de professionals i la racionalització dels recursos. A causa de la pandèmia, el 2020, es va canviar la ubicació de les urgències que passava a ser al CAP Osona, al centre de Vic. Catorze anys després de la reestructuració, ara el Lluçanès també perd les seves guàrdies nocturnes.

Els 8 municipis de l’ABS del Lluçanès envien una carta al conseller Argimon exigint el retorn de les urgències

Les urgències nocturnes al Lluçanès es van perdre el passat mes de gener, i des d’aleshores entre les 8 del vespre i fins a les 8 de matí els veïns del Lluçanès que ho necessitin seran atesos al punt d’atenció d’unitari, al CAP Osona, situat a la plaça Divina Pastora de Vic o a través dels telèfons habituals.
Davant d’aquesta retallada en el servei, els alcaldes dels 8 municipis de l’ABS Lluçanès van fer arribar una carta signada al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, on li demanen de mantenir una reunió per tal de poder exposar en primera persona la situació en què es troba el Lluçanès. Els alcaldes que expressen la seva preocupació per la pèrdua de les urgències nocturnes i reclamen la necessitat de recuperar els serveis mèdics que hi havia abans de la pandèmia, com era l’atenció als tres CAP (Olost, Prats i Sant Bartomeu) durant el cap de setmana. Aquestes pèrdues de serveis representen un greuge afegit, si tenim en compte l’elevat índex d’envelliment de la població del Lluçanès i a les dificultats que molts veïns i veïnes tenen a l’hora de desplaçar-se.
Els alcaldes firmants van posar de manifest que a les persones se’ls hi han de garantir els drets, visquin al lloc on visquin, i que la lògica de l’eficiència econòmica no serveix per abordar la fractura entre el món rural i el món urbà. I per això exigeixen que es recuperin els serveis sanitaris de qualitat als CAP de l’ABS Lluçanès, que es recuperin les urgències de nit i els servei als tres CAP durant els caps de setmana.
De moment, les urgències nocturnes segueixen a Vic i el número d’urgències de l’ABS Lluçanès continua operatiu, amb la diferència que en horari d’urgències nocturnes qui respondrà serà un professional del CAP Osona. Des de l’ICS (Institut Català de la Salut) remarquen que amb aquest canvi no es veurà perjudicada la qualitat en l’atenció a la ciutadania i remarquen que el nou punt unitari d’urgències disposa d’un equipament mèdic més adient i complet.//

Entrada similar