Més de mig any de sortides guiades per conèixer els ocells del Lluçanès

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_line_height=”1.8em” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Ramon Baucells a la sortida de l'àliga calçada a Alpens. / F: CONSORCI DEL LLUÇANÈS
Ramon Baucells a la sortida de l’àliga calçada a Alpens. / F: CONSORCI DEL LLUÇANÈS

 

El Consorci del Lluçanès, juntament amb la plataforma Lluçanès Viu, ja fa més de mig any que organitzen, l’últim dissabte de cada mes, unes sortides guiades per conèixer els ocells que habiten al Lluçanès. Durant aquests primers mesos, les sortides han estat a Lluçà, Prats de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Perafita, Sobremunt, Olost i Alpens i han permès conèixer l’hàbitat d’ocells com el trencalòs, el mussol comú o el pigot negre.

Aquestes sortides, compten amb un guiatge de luxe, el naturalista Ramon Baucells, integrant de l’entitat ecologista, que tan observa el cel, com un llangardaix amagat en una escletxa de la roca o es fixa en una planta estranya.

El seu funcionament consisteix en una explicació inicial de com identificar l’au en qüestió i també del perquè de la tria del mateix, la qual cosa porta a parlar de diferents temes importants que afecten el nostre entorn i que ens donen pistes en la comprensió del mateix, com la migració d’algunes espècies; els hàbitats especials d’alguns ocells i la importància de la seva preservació; la raresa de l’espècie, com ara el trencalòs; la problemàtica de la processionària, en què la puput és un gran aliat; o la importància de l’existència d’un mosaic agroforestal heterogeni, en què convisquin pastures, marges, camps, bosc…

Des del grup ecologista, intenten inculcar una mirada de respecte, silenci i observació vers la natura per gaudir-ne activament: una activitat ben diferent del tipus d’oci imperant a la nostra societat.

Al llarg d’aquests mesos, s’han pogut viure moments molt especials, com recorda Ramon Baucells el dia de la sortida del mussol comú, en què els 100 participants van poder gaudir de l’observació d’un estol de grues en migració; o a la darrera sortida d’Alpens, en què, només començar el primer grup, els presents van poder gaudir de la vista en directe del falcó mostatxut caçant una oreneta cuablanca.

No sempre es veuen ocells buscats, com és el cas del pigot negre o el trencalòs. En canvi, animals a priori molt difícils de veure, com l’àliga calçada o el martinet de nit, sí s’han pogut observar. Com destaca l’integrant de Lluçanès Viu, les sortides constitueixen un espai ideal per compartir el gaudi de la natura, i, al mateix temps, la preocupació sobre el nostre panorama ambiental actual. La seva valoració de les sortides és molt positiva, hi ha molt interès i gent “fixa” que no es perd cap sortida.

De fet, ja des de la segona sortida, les visites es van dividir en dos grups, un per a un públic més familiar i l’altre per a persones adultes, cadascun d’ells amb 35 places, ja que aquesta nova iniciativa ha tingut una gran acollida al Lluçanès: un total de 404 persones, 284 adults i 120 nens, han mostrat el seu interès per conèixer el lloc on viuen o transiten els ocells.

L’última de les sortides es va realitzar a Alpens el passat 28 de juliol i va comptar amb la participació de 66 persones que van poder conèixer l’àliga calçada. Després de set mesos, les sortides no s’aturen i el pròxim 25 d’agost serà el torn de Sant Bartomeu del Grau, on tothom qui hi participi tindrà l’oportunitat de conèixer amb profunditat l’aufrany. Finalment, sembla que estan preparant una jornada d’avistament d’ocells rapinyaires en migració, pendent de confirmar, pel dia 2 de setembre als Munts, especialment dirigit a públic familiar.

 

Moment en què els participants van veure l'àliga calçada durant la sortida a Alpens / F: CONSORCI DEL LLUÇANÈS
Moment en què els participants van veure l’àliga calçada durant la sortida a Alpens / F: CONSORCI DEL LLUÇANÈS

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Entrada similar