Se senyalitzaran 240 quilòmetres de camins i senders del Lluçanès

El Consorci del Lluçanès ha presentat un projecte de senyalització de la xarxa de camins del Lluçanès. El projecte es va presentar al públic el passat dijous 10 de febrer, en una xerrada a la seu del Consorci, a Santa Creu de Jutglars. Els objectius del projecte són ordenar, simplificar i homogeneïtzar la senyalització existent i la xarxa de camins i senders de la comarca.
El projecte va començar el 2018 quan des d’Osona Turisme (Consell Comarcal d’Osona) es va encarregar la redacció d’una proposta de senyalització a l’Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona.. Després de valorar gairebé 500 quilòmetres de camins, es van prioritzar cinquanta senders d’interès que sumen 238,5 quilòmetres. Aquesta selecció engloba la xarxa de camins que connecten els diferents pobles del Lluçanès, camins de Transhumància, de Gran Recorregut (GR), de Petit Recorregut (PR), senders locals o itineraris municipals.
El pressupost de tot el projecte de senyalització es calcula de 161.743 €. La Diputació de Barcelona es farà càrrec d’aquest pressupost, però no ho farà de cop, sinó que preveu una inversió d’entre 14.000 i 16.000 € anuals. Amb aquestes condicions, la implementació total es faria amb deu anys. Des del 2019, el projecte ja ha començat, i ja s’ha executat la senyalització del camí ramader central, que forma part del camí ramader de Marina, i el camí ramader de ponent.
A més a més, el Consorci del Lluçanès, també ha demanant finançament dels ajuts LEADER per poder agilitzar la implementació de tota la senyalització. Per això, aquest any, es preveu poder executar el camí ramader transversal, el camí ramader de llevant i el GR1. A més a més, més enllà del projecte inicial, també s’executarà la millora de 3 rutes de BTT, ja existents, però que necessiten una revisió important.
La senyalització consisteix a col·locar un únic pal de fusta que unifiqui les diferents tipologies d’indicacions. A més, aquest pal també servirà per col·locar plaques identificatives de productes, com els GR o els camins de Transhumància. Les indicacions es col·locaran a les interseccions més rellevants, i en algun cas, alguna fita més petita de continuïtat.
El què no inclou el projecte és la col·locació de plafons informatius a l’inici i final dels senders o als nuclis de població, que quedarà pendent un cop implantada tota la senyalització.
La presentació del projecte va anar acompanyada d’una xerrada a càrrec del perafitenc Frederic Tormo, Agent Rural, que va explicar diferències entre tipus de camins, usos, usuaris, drets de pas i servituds. En total, van ser més de 2 hores de xerrada i debat, en una sala d’actes del Consorci plena, que va demostrar l’interès general d’aquesta temàtica. Tant la presentació del projecte com la xerrada dels Agents Rurals es pot recuperar al canal del YouTube del Consorci del Lluçanès.//

Entrada similar