9 municipis ja coneixen l’alcalde i els regidors dels propers 4 anys

Oristà, Sant Feliu, Perafita i Prats caldrà esperar el resultat de les urnes

La publicació provisional de les candidatures ha desvetllat les incògnites que encara quedaven en el mapa electoral pels comicis del pròxim 28 de maig.

Només 4 dels 13 municipis del Lluçanès hauran d’escollir la composició del seu ajuntament. Els altres 9 municipis, amb el permís de les quatre llistes fantasma que ha presentat el PSC, ja saben qui en serà l’alcalde i qui formarà part del consistori els quatre anys vinents, malgrat que encara falti la validació de les urnes.

Aquests són Olost, Lluçà, Sobremunt, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès, Alpens, Merlès, Sant Bartomeu i Sant Martí d’Albars.

Els municipis amb llista única és una tendència a l’alça a la comarca. El 2007 aquesta situació es va donar a quatre municipis, el 2011, a dos, el 2015 a cinc i el 2019 a vuit.

Per contra, a Sant Feliu Sasserra i Oristà, en aquests comicis, hi tornen a concórrer dues candidatures, a Perafita també i a Prats de Lluçanès tres.

Relleu a set alcaldies

La publicació provisional de les candidatures ha resolt algunes de les incògnites que encara no s’havien desvetllat durant la precampanya. Per una banda, finalment, Josep Costa, alcalde de Merlès des de fa 28 anys, que ja havia expressat la seva voluntat de plegar, no figura a la llista de titulars de Santa Maria de Merlès. En aquesta ocasió li agafa el relleu la seva filla, Sara Costa, i alhora, també hi ha una renovació important dels regidors, que només en segueix un dels que ho era aquesta passada legislatura.

La decisió de Josep Costa se suma també a les ja anunciades de Ramon Casals, a Perafita; Montse Barniol, a Alpens; Josep Maria Freixenet, a Olost; Josep Pujol, a Sant Agustí de Lluçanès, Josep Romero, a Sant Feliu Sasserra i David Puyol, a Sant Bartomeu del Grau.

Alcaldes que busquen la reelecció

També es presentaran de caps de llista per primera vegada l’alcaldessa de Lluçà, Glòria Colom i la de Sobremunt, Ester Ordeig. Totes dues van agafar el relleu a mitja legislatura, d’Eva Boixadé i d’Albert Güell respectivament, i, malgrat que als seus municipis només s’hagi presentat una única candidatura, caldrà renovar el seu mandat.

Ramon Padrós de Sant Martí d’Albars i Marc Parés de Sant Boi de Lluçanès, alcaldes des del 2019, optaran a la reelecció, i en els dos casos, amb només una candidatura en el seu municipi. Jordi Bruch a Prats i Marc Sucarrats a Oristà també optaran a la reelecció. En el seu cas, però, tenen competència. A Prats, hi haurà dues llistes més i a Oristà, després d’una legislatura sense oposició, ha nascut el grup FEM-AM.

12 alcaldables nous

La renovació a la política municipal de la comarca serà important aquesta legislatura. De les 18 candidatures que es presenten – obviant les quatre llistes fantasma del PSC – 12 tenen nou cap de llista. Aquesta és una conseqüència lògica després que 9 dels alcaldes que ho van ser el 2019 no continuïn.

Dels repetidors, a més dels quatre alcaldes que busquen la reelecció, que ja han estat citats, Montse Juvanteny segueix al capdavant de Movem Prats, i Gabriel Rodenas, davant de Poble Actiu Perafita – Amunt. Sí que hi ha relleu a la candidatura d’ERC Prats, on Montse Boladeres agafa el testimoni d’Isaac Peraire d’alcaldable.

18 candidatures, Junts, el partit que en presenta més

Independentment del nom que esculli cada candidatura, gairebé totes s’han associat a un partit polític. Només tres, són plenament independents. Aquestes són la llista d’OISC, d’Olost, històricament lligada a ERC, Movem Prats, una escissió d’ERC del 2019, i els Independents de Sobremunt. D’aquesta llista en surt la candidatura de Tots Per Sant Boi, que s’ha associat a Junts, i la de la República Activa de Prats, que han decidit no presentar llista en aquesta ocasió.

Com és habitual, Junts és el partit que presenta més candidatures. Són 8 en total, i a més de Tots per Sant Boi també hi figura la llista de Compromís per Oristà, malgrat el seu cap de llista Marc Sucarrats, ha plantejat diferències amb aquest partit públicament. També hi és present la candidatura de Sant Bartomeu del Grau, després d’almenys 8 anys sense grup de l’espai convergent al municipi.

ERC ha sumat un total de 5 candidatures, sense fer llista en aquesta ocasió a Sant Martí d’Albars ni a Olost. Sí que hi suma la nova candidatura de FEM a Oristà. La CUP té presència a la comarca amb la candidatura de Poble Actiu Perafita i com a novetat, la nova candidatura d’Ara Sant Feliu va associada al PdeCAT.

El PSC torna a presentar llistes fantasma

Malgrat que el 2019 aquesta pràctica va desaparèixer, en aquesta ocasió el PSC ha tornat a fer-ho. Els socialistes han presentat candidatura als 4 municipis més petits de la comarca. Són, Sobremunt, Sant Agustí, Sant Martí i Merlès. Els candidats que presenten són persones totalment desconegudes als municipis, i buscant referències seves a xarxes socials, es pot saber que són militants del PSC de grans ciutats de Catalunya o l’estat Espanyol.

Les llistes fantasma va ser una pràctica habitual del PP i el PSC en altres conteses electorals. Poder presentar més candidatures els dona un pes més gran a l’hora de repartir les subvencions de despeses electorals, a més que si recullen algun vot, els compta per la composició dels ens supramunicipals com els consells comarcals o les diputacions. Ho fan els pobles més petits, ja que s’utilitza el sistema de llistes obertes i amb un sol candidat ja poden presentar-se. Habitualment aconsegueixen molt pocs vots i rarament han aconseguit representació als ajuntaments.//

Entrada similar