La població al Lluçanès creix per segon any consecutiu

L’any 2020 la població al Lluçanès ha crescut en 128 nous habitants, que representen un 1,66 % d’increment respecte l’any 2019. Aquesta lleu pujada se suma a la que es va produir l’any passat, de manera que en tres anys s’ha passat dels 7.657 habitants del 2018 als 7.831 del 2020, segons dades publicades per l’IDESCAT. Aquesta pujada es podria explicar com una resposta a la pandèmia de Coronavirus, que ha portat nous habitants que han fugit de la ciutat. Sant Boi de Lluçanès és el poble que experimenta una major crescuda, fet que el porta a sobrepassar per primera vegada Oristà com a cinquè municipi més poblat. Com opina Marc Parés, alcalde de Sant Boi de Lluçanès: “Sí que la Covid hi ha influït, part de les persones que s’han empadronat són gent que ja tenien una segona residència al poble. A més a Sant Boi hi ha feina, i també ha vingut gent a treballar i a viure al poble”.
A finals dels anys noranta va començar una davallada constant de població al Lluçanès, en bona part produïda per la crisi del sector tèxtil, que va cloure amb el tancament de les fàbriques de Puigneró a Prats i Sant Bartomeu del Grau a principis del 2000. La transformació del sector primari, que ha passat d’ocupar famílies senceres a convertir-se en una peça més de l’engranatge de la indústria agroramadera, també ha sigut determinant en la baixada de població.
Els pobles que han experimentat una major davallada des de l’any 2000 són Sant Agustí de Lluçanès (-26%), Sant Bartomeu del Grau (-23%) i Oristà (-15%). Els únics pobles que han crescut en el mateix període són Perafita, Sant Martí d’Albars (ambdós un 10%), Sant Boi de Lluçanès (7%) i Olost (3,5%).
Malgrat tot, la recerca d’entorns rurals motivada per la pandèmia, la millora de comunicació, les noves indústries (sobretot ubicades a Olost) i la revalorització del món rural, podrien capgirar la tendència negativa i mantenir l’auge poblacional dels darrers dos anys.//

Entrada similar